vrijdag 20 maart 2015

Gepofte zoete aardappel met zwarte bonen, paprika en bleekselderij


Manlief vond dit, naast dat het lekker was, ook leuk eten. Op de gepofte zoete aardappelhelft komt een topping van onder andere zwarte bonen. Daarnaast nog een schepje soort-van-guacemole en een tomatensalsa. Je zet het op je bordje in elkaar, en het eet net iets anders dan aardappels, groenten en vlees, of dan rijst of pasta met een saus. En dat is blijkbaar leuk. 


Gepofte zoete aardappel met zwarte bonen, paprika en bleekselderij

(6 personen)
  • 3 grote zoete aardappels à 500 gram per stuk, liefst langwerpig
  • beetje zonnebloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepels korianderzaad
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 1 blik gepelde tomaten
  • zout naar smaak
  • 3-4 stengels bleekselderij, in boogjes
  • 3 rode en/of gele paprika's (± 500 gram), in stukjes
  • 800 gram gare zwarte bonen
  • 2 rijpe avocado's
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • beetje limoensap
  • 1 eetlepel heel fijngesnipperde rode ui
  • 2 tomaten, in blokjes
Boen de zoete aardappels schoon. Snijd eventuele lelijke plekjes weg. Snijd ze over de lengte netjes doormidden. Bestrijk elke helft met wat olie en pak strak in in aluminiumfolie. Gaar de zoete aardappel in een oven van 200C. Controleer na 30 minuten of ze al zacht beginnen te worden. Duw hiervoor gewoon op de aardappel. Controleer vervolgens om de 5-10 minuten. 
Maak ondertussen de bonentopping. Verhit hiervoor wat olie in een hapjespan. Fruit ui en rode peper een paar minuten. Crush koriander- en komijnzaad in een vijzel wat fijner (of gebruik gemalen koriander en komijn). Voeg de specerijen en knoflook toe en roer even om. Voeg dan de bleekselderij, paprika en gepelde tomaten toe. Plet de tomaten en laat alles ±  5 minuten pruttelen. De groente mag best knapperig blijven. Proef of er zout bij moet. Voeg de zwarte bonen toe en laat meewarmen. 
Prak de avocado's fijn en meng met de yoghurt en wat zout en een beetje limoensap.
Meng de tomaat met de ui en ook met wat zout en limoensap.
Pak de gare zoete aardappel uit en leg op een bord. Verdeel de zwarte bonen erover en wat schepjes avocadosaus en tomatensalsa. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen