zondag 8 maart 2015

Wintergroentengratin

afbeelding-wintergroente

Koolraap, laat ik daar maar weer een keer iets mee verzinnen. Volgens mij heb ik er tot nu toe nog maar 1 keer eerder mee gekookt, en dat was omdat er een koolraap in het groentepakket zat. Deze keer heb ik 'm wel gewoon gekocht.
Bij dit soort hoeveelheden groente loont het als je een keukenmachine met een goede schaaf hebt. Helaas heb ik die niet en sneed ik de groente handmatig met een mes dan wel mandoline. Dus ik was wel even bezig....


Wintergroentegratin

(2 ovenschalen)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 uien, in halve ringen (± 250 gram)
  • 1 koolraap (± 800g gram)
  • 1 knolselderij (± 1 kilo)
  • 1 kilo wortels (liefst verschillende kleuren)
  • 500 gram aardappels, schoongeboend
  • 1 liter melk
  • 5 blaadjes laurier
  • stukje foelie
  • paar peperkorrels
  • 1 groentebouillonblokje
  • 60 gram boter
  • 60 gram bloem
  • blaadjes van een paar takjes salie, fijngehakt
  • 400 gram geraspte belegen (of oude) kaas
Verhit de olie in een koekenpan. Voeg de uien toe en bak een paar minuten op hoog vuur. Laat daarna de uien op laag vuur verder gaar worden en lichtbruin worden.
Breng de melk aan de kook met laurier, foelie, peperkorrels en bouillonblokje.
Schil ondertussen de knolselderij en snijd in 6-8 parten. Snijd elke part overdwars in plakjes van 3-4 mm. Doe de koolraap in de melk en kook op laag vuur 5 minuten. Schep met een schuimspaan uit de melk en verdeel over de ovenschalen. Leg de plakjes een beetje netjes neer.
Verdeel de uien over de koolraap.
Schil ondertussen de knolselderij en snijd in 6-8 parten. Snijd elke part overdwars in plakjes van 3-4 mm. Doe de knolselderij in de melk en kook op laag vuur 4-5 minuten. Schep met een schuimspaan uit de melk en verdeel over de koolraap. Leg de plakjes een beetje netjes neer.
Schil ondertussen de wortels en snijd in schuine plakjes van 3-4 mm. Als je paarse wortels gebruikt, houd die dan apart en kook die in een laagje water. De rest van de wortels kook je 5 minuten in de melk. Schep met een schuimspaan uit de melk en verdeel over de knolselderij.
Schaaf op de mandoline de aardappel in plakjes van 2 mm. Kook ze 3 minuten in de melk. Schep ze met een schuimspaan uit de melk en verdeel ze netjes over de bovenkant van de groente.
Zeef de melk.
Smelt de boter op laag vuur in een grote pan. Voeg de bloem toe en roer tot een bal. Laat de bloem op laag vuur een paar minuten garen. Schenk er beetje bij beetje de warme melk bij en roer de klontjes eruit. Voeg 100 gram kaas toe en de salie. Proef de saus en breng verder op smaak met peper en zout. Giet de saus over de groente in de ovenschalen. Duw een beetje aan zodat de saus tussen de groente naar beneden zakt. Strooi de rest van de kaas over de bovenkant.
Bak de gratin op 180 C nog ± 45 minuten in de oven tot de groente gaar is en de bovenkant een goudbruin kaaskorstje heeft. Dek eventueel af met aluminiumfolie als dat te hard gaat.

Serveer met een groene salade.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen