zondag 12 juli 2015

Chocoladetaart met pepermuntmeringue

Manlief en mannetje Q waren unaniem over deze taart: blogwaardig. Eigenlijk vond ik 'm zelf ook behoorlijk geslaagd. Een kleine waarschuwing. Gebruik echt maar een paar druppels pepermuntessence, want je wilt geen hap tandpasta nemen. Ik heb manlief laten proeven want ik had op mijn handen gemorst, dus mijn neus zat vol pepermuntgeur, dus ik kon niet proeven of de meringue het juiste vleugje pepermunt had.


Een tijdje geleden ontmoette ik Ageeth van Ageetheetenkookt. Daarna neusde ik een tijdje op haar blog rond. Heel herkenbaar wat zij schreef over zo'n flesje pepermuntessence. Daar heb je dus voor de rest van je leven genoeg aan.

Chocoladetaart met pepermuntmeringue


  • 180 gram bloem
  • 90 koude boter, in blokjes
  • 1-2 eetlepels ijskoud water
  • 1 ei
  • 50 gram suiker
  • 125 gram pure chocolade
  • 0,5 deciliter melk
  • 1 deciliter slagroom
  • 2 eiwitten
  • 110 gram suiker
  • 35 milliliter water
  • paar druppel pepermuntessence

Doe de bloem en boterblokjes in de kom van een keukenmachine. Meng tot het mengsel eruit ziet als broodkruimels. Voeg dan een lepel water toe en meng kort tot het deeg samenkomt. Voeg eventueel nog wat water toe als het deeg los blijft. Vorm van het deeg een platte, dikke, rechthoek en leg een half uurtje in de koelkast. 
Leg een vel bakpapier op de bodem van een quichevorm met uitneembare bodem en vet de zijkanten in. Verwarm de oven voor op 180C.
Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap, zo'n 4 centimeter langer en breder dan de vorm. Leg de lap in de vorm. Leg hierop een vel bakpapier of siliconenvel en daarop een blindbakvulling. Bak de deegbodem 15 minuten. Verwijder dan siliconenvel en blindbakvulling en bak nog 10 minuten. Haal de vorm uit de oven en verlaag de temperatuur naar 160C. 
Maak de chocoladevulling terwijl de bodem voorgebakken wordt. Klop het ei met de suiker los. Hak de chocolade grof (of gebruik druppels) en doe in een hittebestendige kom. Breng de melk en slagroom aan de kook en giet dit kokende mengsel over de chocolade. Laat even staan zodat de chocolade begint te smelten en roer dan tot een egaal mengsel. Meng dit door het eisuikermengsel.
Verdeel de chocoladevulling over de voorgebakken deegbodem en bak nog 30 minuten op 160C. De vulling wordt weer harder als de taart afkoelt.
Doe de eiwitten in een brandschone kom en klop ze tot stijve pieken. 
Breng de suiker met het water aan de kook. Schud zodat de suiker oplost. Laat verder koken tot de siroop een temperatuur van 121C heeft. Giet deze siroop in een straaltje bij het eiwit terwijl je verder klopt. Voeg een paar druppels pepermuntessence toe en klop tot het eiwit weer afgekoeld is. Verdeel de meringue over de bovenkant van de taart en brand met een crème brûléebrander. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen