woensdag 8 juli 2015

Gehaktrolletjes in rauwe ham met wildplukkruiden

In deze slacentrifuge liggen in het wild geplukte waterkers, hondsdraf en klaverzuring. Helemaal door mij zelf in het Sonsbeekpark geplukt. Hoe wist ik wat ik kon eten? En waar ik het kon vinden? Dat heb ik ontdekt tijdens een kleine wildplukwandeling met Edwin Florès van Casa Foresta.
Op uitnodiging van Wild Pig-wijnen leidde Edwin ons door het Sonsbeekpark in Arnhem. Hij deed net of hij een wild varkentje was op zoek naar lekkere dingen. In de herfst zijn dat bijvoorbeeld beukenootjes. Die zijn ook lekker in salades, op de manier zoals je pijnboompitten zou gebruiken. Nu zoekt het varkentje gras en kruiden. Dat gras, daar hebben wij als mensen niet zoveel aan, maar die kruiden zijn voor ons wel eetbaar. Klaverzuring (friszuur, appelig), hondsdraf (kruidig, met de mooie paarse bloemetjes) en waterkers (peperig). Ondertussen vertelde Edwin ook nog een heleboel over het park. In WO II is er gevochten en de granaatscherven zitten nog in de bomen. Hoe je aan de ingekerfde namen van verliefde stelletjes de veranderende samenleving kunt zien. Dan loop je toch weer met andere ogen door je eigen stadspark.

Na de wildplukwandeling reed ik met Jody door de stromende regen mee naar Ressen. Daar liepen echte varkentjes rond. Schattig he?

En wat gebeurt er met varkens? Juist ja, die worden worst. Samen met de geplukte kruiden werden dat lekkere worstjes die we buiten, de zon was inmiddels gaan schijnen, op aten.

Wat varkens en wijn met elkaar te maken hebben, lees je hier.

Worst maken, dat is wat lastig als je daar niet de goede gereedschappen voor hebt. Dus ik maakte een soort van worstje van half-om-halfgehakt en rolde dat in rauwe ham. Erdoor gingen dezelfde wilde kruiden. Ik weet nu tenslotte waar ik die kan vinden.


Gehaktrolletje in rauwe ham met wildplukkruiden

  • handje waterkers
  • handje hondsdraf
  • handje klaverzuring
  • 600 gram half-om-halfgehakt
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 ei
  • 1 oude, uitgedroogde boterham, fijngemalen
  • 1 eetlepel melk
  • 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1/2 theelepel geraspte nootmuskaat
  • 1/2 theelepel zout
  • 150 gram rauwe ham
  • 1 eetlepel olijfolie of klontje boter
Was de waterkers, hondsdraf en klaver en slinger ze droog. Pluk de blaadjes van de hondsdraf. Gebruik van de waterkers alleen de dunne steeltjes en blaadjes. In totaal is 20-30 gram voldoende. Hak de kruiden fijn.
Doe het gehakt in een kom met de knoflook, ei, broodkruim, melk, peper, nootmuskaat, zout en kruiden en kneed alles goed door elkaar. Verdeel het deeg in 6 porties en rol elke portie tot een worstje.
Leg 2-3 plakjes rauwe ham iets overlappend tegen elkaar aan. Leg op elke plak ham een gehaktworstje en rol de ham om het gehakt. Stop de zijkanten een beetje in.
Verhit de olie of boter in een koekenpan. Bak de rolletjes 1-2 minuten op hoog vuur en keer dan om. Doe een deksel op de pan en laat ze in ± 20 minuten garen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen