zaterdag 19 september 2015

Hazelnoottaart met koffie-mascarponecreme en minimeringues

Afgelopen zondag waren in Heel Holland Bakt de hazelnoottaart, paleisbanket en karameltaart aan de beurt. Van paleisbanket had ik nog nooit gehoord. Het is een klein koekje op basis van amandelspijs met een mooi roze fondantstreepje. Het recept hiervoor is op de site van HHB te vinden, en staat inmiddels op mijn te bakken lijstje. De hazelnoottaart was ook de opdracht van heeloldenhofbakt#. Ik maakte al eens eerder een klassieke hazelnoottaart met hazelnootmeringue en mokkacreme, maar die foto vind ik niet zo mooi. Daarom een nieuwe variant van een hazelnoottaart. Ik verwerkte de hazelnoten in de korst en de meringue kwam terug in een bovenkant van minimeringues, waar ik hier mijn inspiratie voor op deed. Zeker handig om te bekijken als je ook iets gekleurde schuimpjes wilt. Ik maakte alleen wat minder meringues klaar.


Hazelnoottaart met koffie-mascarponecrème en minimeringues

(quichevorm met losse bodem van 22 cm doorsnee)
  • 60 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eiwitten (1 eidooier kun je voor het deeg gebruiken)
  • eventueel bruine kleurstof
  • 100 gram hazelnoten
  • 120 gram bloem
  • 25 gram bruine basterdsuiker
  • snuf zout
  • 100 gram koude boter, in blokjes
  • 1 eidooier
  • 75 gram pure chocolade
  • 2 blaadjes gelatine
  • 2 theelepels oploskoffie
  • 50 gram poedersuiker
  • 250 gram mascarpone
  • 1 deciliter slagroom
  • ± 20 blanke hazelnoten
  • chocoladeschilfers of gesmolten chocolade
Verwarm de oven voor op 180C. Doe de suiker in een ovenschaal en zet deze ± 5 minuten in de oven. Zodra de suiker aan de rand begint te karamelliseren, haal je deze eruit. Warme suiker lost namelijk beter op. Verlaag de oventemperatuur naar 100C. 
Doe de eiwitten in een brandschone kom. Klop ze op de laagste stand schuimig en verhoog geleidelijk de snelheid van de mixer tot je stijfgeklopt eiwit hebt. Je moet de kom op zijn kop kunnen houden. 
Klop de warme suiker lepel voor lepel door het eiwitschuim, terwijl je op de hoogste stand blijft mixen. Klop een paar minuten tot de suiker is opgelost. 
Maak een spuitzak klaar met een glad mondje van 8-10 millimeter.  
Leg een vel bakpapier op de bakplaat. 
Als je gekleurde strepen op de schuimpjes wilt, keer je de spuitzak binnenste buiten. Verf met een kwastje strepen van de kleurstof op de binnenkant en keer de zak voorzichtig om. Vul de spuitzak met het schuim. Spuit kleine torentjes schuim op het bakpapier. Bak de minimeringues in ± 1,5 uur gaar. Ze moeten knapperig maar niet bruin van buiten zijn, makkelijk loslaten van het bakpapier en nog een iets taaie binnenkant hebben. Laat afkoelen en bewaar in een luchtdicht afgesloten bak. Dit kun je prima een dag van tevoren doen. 
Maal de hazelnoten fijn in de keukenmachine. Voeg de bloem, suiker en een snuf zout toe en meng even. Voeg de boter toe en meng tot het eruit ziet als broodkruim. Voeg dan de eidooier toe en meng kort tot het deeg een bal vormt. Misschien moet je nog een klein beetje koud water toevoegen. Vorm het deeg tot een schijf en leg in plastic ingepakt in de koelkast. Laat een half uurtje rusten. 
Verwarm de oven voor op 175C. 
Vet de vorm in en leg een vel bakpapier op de bodem. Rol het deeg uit tot een cirkel van 2 millimeter dun en bekleed de vorm hiermee. Leg op het deeg een vel bakpapier en hierop een steunvulling van bijvoorbeeld overjarige gedroogde peulvruchten. Bak de deegbodem 20 minuten. Verwijder dan steunvulling en bakpapier en bak nog 15-20 minuten tot de deegbodem gaar is. Laat afkoelen.
Smelt de chocolade au-bain-marie. Bestrijk de bodem inclusief de binnenzijkanten met de gesmolten chocolade. Laat hard worden.
Week de gelatine ± 5 minuten in koud water.
Los de oploskoffie op in 1 eetlepel kokend water. Los hierin ook de uitgeknepen gelatine op.
Roer de koffie en poedersuiker door de mascarpone.
Klop de slagroom stijf. Spatel de slagroom door de koffiemascarpone. Verdeel de koffie-mascarponecrème over de deegbodem. Laat minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
Werk de taart vlak voor het serveren af door hem te versieren met de minimeringues en een paar hazelnoten en chocoladeschaafsel. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen