maandag 14 september 2015

Weekmenu (voor mijn zusjes) - tortilla's, spruitjes en spitskool

Natuurlijk is dit weekmenu niet alleen voor mijn zusjes maar voor iedereen die niet meer weet wat hij of zij moet eten deze week. Ik verzin wat met de aanbiedingen bij de AH en de groente waarvan ik weet dat ze nu bij de Lidl tot de goedkopere groente horen. Dus een beetje budgetgerechten zijn het ook nog. Deze week zijn het zelfs 5 gerechten. Een hele spitskool voor z'n tweeën is best veel, dus dan ben je al 2 gerechten verder. De spruitjestaart duurt wat langer omdat die ook nog zeker 30 minuten in de oven moet. Misschien wat voor het weekend, of je bereidt 'm voor (spruitjes schoonmaken en voorkoken, spekjes uitbakken en vorm bekleden) als je de dag ervoor toch in de keuken staat. 





Weekmenu


  • Tortilla's (wraps) gevuld met kidneybonen, mais en pastagroente. Dit gerecht levert wat specerijenpotjes voor je voorraadkast op. De nootmuskaat kun je eventueel weglaten en het chilipoeder vervangen door cayennepeper, sambal of iets anders met pit. Je gebruikt nu 4 tortilla's. De andere zijn nog 2-3 dagen te bewaren in de koelkast. 
  • Spruitjestaart. In plaats van melk kun je ook crème fraîche gebruiken, als je dat nog hebt openstaan. Als je een grote verpakking spekreepjes hebt, kun je ze ook allemaal uitbakken en de helft invriezen. Een maandje blijft dat wel goed; te lang is niet lekker omdat vet ook in de vriezer ranzig kan worden. Handig voor een stamppot boerenkool. 
  • Spitskool met kokosmelk, cashewnoten en omeletreepjes en rijst (of mihoen of mie)
  • Broodje shoarma met de rest van de spitskool in een salade. Schaaf de kool fijn en meng met een sausje van wat yoghurt (crème fraîche, mayo) en kerriepoeder en eventueel een mandarijn, minneola, sinaasappel of een geraspt worteltje. 
  • Quesadilla's met geitenkaas en een salade van venkel, druiven, komkommer. Voor de quesadilla's gebruik je de overgebleven 4 tortilla's en de helft van de geitenkaas, wat crème fraîche en de jalapenopeper. Voor de salade schaaf of snijd je venkel zo dun mogelijk. Meng met stukjes komkommer en halve witte druiven en een dressing naar keuze. Honing-mosterd is lekker, maar als je iets anders hebt staan, is dat ook prima. Als je een iets vullende salade wilt, kun je er nog een blikje linzen of een restje rijst door doen. 
Voor de spitskool toch maar snel een receptje. Je kunt de spitskool ook op deze manier klaarmaken, met abrikozen en sesamzaad. 

Spitskool gesmoord in kokosmelk met cashewnoten en omelet

  • 450-500 gram spitskool (koop een hele en bewaar de rest)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1-2 theelepels sambal
  • 200 milliliter kokosmelk
  • 100 gram cashewnoten
  • 3 eieren
  • scheutje melk
  • boter of olie om omelet in te bakken
Snijd de spitskool in reepjes.
Verhit de olie in een wok of hapjespan en fruit de sambal even aan. Voeg de spitskool toe en bak omscheppend een paar minuten. Voeg de kokosmelk toe en laat ± 5 minuten smoren tot de kool beetgaar is. Voeg zout (of ketjap of vissaus) naar smaak toe en schep de cashewnoten erdoor. 
Kook ondertussen rijst gaar en bak 2 omeletten van het met de melk en wat peper en zout losgeklopte eieren. 

Boodschappenlijstje

  • pak tortilla's (8 stuks)
  • blik kidneybonen (400 ml - heeft de Lidl dacht ik ook)
  • blik mais (AH basic)
  • zakje pastagroente (200 gram)
  • klein blikje tomatenpuree (dat is volgens mij het allergoedkoopste artikel bij de AH)
  • zakje geraspte kaas (200 gram)
  • 1 bekertje crème fraîche
  • paprikapoeder, komijn en koriander (gemalen)
  • pakje bladerdeeg
  • zak spruitjes
  • eieren
  • spekreepjes
  • 1 spitskool
  • cashewnoten (als je de vegapasta van vorige week heb gemaakt, zitten die nog in je voorraad)
  • kokosmelk (idem van de sambalboontjes)
  • rijst (of mihoen of mie)
  • pitabroodjes
  • shoarma
  • knoflooksaus
  • 1 venkel
  • 1 jalapenopeper (groene, dikke, korte peper - AH verkoopt ze los)
  • 1 komkommer
  • witte druiven (2 dozen, de rest is je voor je dagelijkse portie fruit)
  • zachte geitenkaas (zo'n pakje met 2 * 6 stukjes)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen