zaterdag 5 december 2015

Broodje buikspek

Ik heb weer dankbaar gebruik gemaakt van de website die ik raadpleeg als ik iets Aziatisch wil koken: aziatische-ingrediënten. Het recept voor het buikspek is van David Chang, en is voor zijn (lees: momofukus) buikspek. Ik heb alleen een kleiner stuk gebruikt omdat het stuk buikspek nu eenmaal niet groter was. Eigenlijk is het slimmer om wel een groter stuk te nemen, want in de vriezer zijn de plakjes 2-3 maanden houdbaar, en dan heb je snel een lekker hapje. Pas dan wel de oventijd aan.
Dit broodje buikspek is echt comfort food. In het recept wordt ook doorgelinkt naar David Changs recept voor broodjes, maar daar ging èn gist èn bakpoeder èn baking soda in en dat werd een beetje te ingewikkeld. Dus ik gebruikte het recept van Fuchsia Dunlop uit 'de echte Chinese keuken thuis'. Ik voegde er wel een beetje zout aan toe. En ik maakte ze niet zo mooi. Juist bij dit recept had een foto(uitleg) niet misstaan. Ze vertelt wel hoe je een mooi lotusbladpatroon in het broodje maakt, maar zien werkt in dat geval toch beter.


Buikspek

  • stuk buikspek (± 500 gram)
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel grof zeezout
Meng suiker en zout en wrijf het stuk buikspek hier aan alle kanten mee in. Leg het in een ovenschaal waar het net inpast en dek af met plastic folie. Laat het buikspek 6-24 uur in de koelkast marineren. 
Verwarm de oven voor op 220C. 
Giet het vrijgekomen vocht van het buikspek af en dep droog. Veeg het teveel aan zout ook weg. Zet het spek 30 minuten op hoge temperatuur in de oven. Verlaag dan de temperatuur tot 120C en gaar nog 30-45 minuten. Laat het spek afkoelen en snijd in plakjes van een 1/2 centimeter. 

Gestoomde broodjes

(16 broodjes)
  • 1 theelepel gedroogde gist
  • 160-175 milliliter lauwwarm water
  • 250 gram bloem
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel zonnebloemolie + extra voor invetten
  • 1/2 theelepel zout
Roer de gist door een deel van het water en laat dit ± 5 minuten staan tot de gist begint te werken. 
Doe de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Giet hierin het gistpapje en meng er ± 1/3 deel van de bloem door. Dek af met een vochtige theedoek en laat 20 minuten staan. Voeg dan de suiker, olie, zout en bijna de rest van het water toe en kneed (mixer met deeghaken) in ± 10 minuten tot een soepel deeg. Voeg eventueel het laatste beetje water toe. 
Doe de deegbal in een (eventueel schone) kom en dek af. Laat 45-60 minuten rijzen. 
Verdeel het deeg in 16 stukjes - eventueel met hulp van een weegschaal. Vorm elk deel tot een bolletje en rol dat uit tot een cirkel van 8 centimeter doorsnee. Bestrijk de bovenkant licht met olie. Leg een ingevet eetstokje over de middellijn en vouw dubbel. Trek het stokje er voorzichtig uit. Maak zo alle broodjes. Laat ze nog 15-20 minuten rijzen onder een vochtige theedoek. 
Breng water aan de kook in een stoompan en vet het rooster in. Leg hierop (een deel van) de broodjes en stoom ze in ± 10 minuten gaar. Ik stoomde er 6 tegelijk wat wel een beetje krap was. En dan per 3 stuks 2-3 minuten apart.

Samenstellen broodje

  • 1 komkommer
  • 2 theelepels suiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • hoisinsaus
  • srirachasaus
  • lenteuitjes, in ringetjes
  • plakjes buikspek
  • gestoomde broodjes
Meng suiker, zout en rijstazijn. Snijd de komkommer in dunne staafjes van 5 centimeter lang. Schep de komkommer om met het zoetzuur en laat 30 minuten staan. 
Warm de plakjes buikspek nog even op. 
Smeer een klein beetje hoisinsaus op een warm broodje. Leg er wat lenteui en komkommer op. Leg er een plakje buikspek op en smeer daar een klein beetje sriracha op. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen