zondag 6 december 2015

Kerstboom van cakejes

Blijf van deze eetbare kerstboom met cakejes maar eens af. Dat was best moeilijk voor de nichtjes en het neefje dat bij ons logeerden. Gaat hun tante lekkere en mooie cakejes maken, mag je er niet eens aankomen. Ze moesten wachten totdat iedereen er was voor het kerstdiner.

Dit idee voor een kerstboom van cakejes stond in de BBC GoodFood van vorig jaar november. Daar stonden overigens meer leuke kerstideeën in. Bijvoorbeeld een krans van koekuitstekers, aan elkaar gebonden met nylondraad en en mooi lint eromheen. Die maakte ik ook. Wel een beetje een gefriemel met het draad, soms brak het weer, maar uiteindelijk had ik een alternatieve kerstkrans.
De cakejes in de BBC GoodFood hadden een topping van kleine toefjes groene botercrème versierd met kleine rode en gele snoepjes. Dat zag ik mijzelf niet netjes doen, dus ik hield het bij groene marsepein en groen glazuur met gouden en zilveren spikkeltjes of gekleurde sterretjes.

De basis voor deze kerstboom is een piepschuimen (styropor heet dat ook wel leerde ik in mijn zoektocht hiernaar) kegel die ik groen heb geverfd. De kegel komt in een pot te staan waar een mooi kerstlint omheen gestrikt wordt. De cakejes steek je met cocktailprikkers in de kegel. Als je dit met beleid doet, en ook het erafhalen netjes gebeurt, kun je de kegel een volgende kerst hergebruiken.


Kerstboom van cakejes

(48 cakejes)
  • groengeverfde piepschuim kegel, hoogte 28 cm en doorsnee onderkant 12 cm
  • pot en lint
  • cocktailprikkers
  • kleine papieren cakevormpjes ( bovenkant 2,5 cm doorsnee)
  • 200 gram zachte boter
  • 200 gram suiker
  • 4 eieren
  • 200 gram cakemeel
  • 1/4 theelepel amandelextract
  • 150 gram groene marsepein
  • zilverpilletjes
  • 100 gram poedersuiker
  • groene levensmiddelenkleurstof
  • drup water
  • gekleurde sterretjes of gouden of zilveren spikkels
Zet de cakevormpjes klaar. Ik heb zelf 2 muffinvormen voor 24 muffins die hiervoor perfect zijn. 
Klop de boter en de suiker tot een romig mengsel. Klop 1 voor 1 de eieren erdoor. Klop het amandelextract erdoor. Meng het cakemeel door het beslag. 
Verwarm de oven voor op 180C. 
Verdeel het beslag over de vormpjes. Bak de cakejes in ± 10 minuten gaar. Laat ze afkoelen. 
Roer de poedersuiker, groene kleurstof en een drup water tot een dik glazuur. 
Rol de marsepein uit en steek hieruit rondjes ter grootte van de bovenkant van de cakejes. 
Plak de marsepein met een beetje glazuur op een deel van de cakejes. Duw een paar zilverpilletjes in de marsepein. 
Smeer de bovenkant van de rest van de cakejes in met glazuur en bestrooi met sterretjes of spikkeltjes. 
Prik de cakejes met cocktailprikkers in de kegel. Werk vanaf de bovenkant van de kegel. 
Eventueel kun je nog een ster in de bovenkant van de kegel prikken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen