dinsdag 15 december 2015

Pitjes en zaadjes - snelle manier om je groente te pimpen


Deze keer at ik dit mengsel van pitjes en zaadjes over pompoen en koolraap uit de oven, maar het ging eerder al over bietjes, over pompoen alleen, over sperzieboontjes, over broccoli. Of je de groente nu gewoon simpel kookt of roostert in de oven, met dit pitjes en zaadjesmengsel krijgt elke groente een feestelijke uitstraling. Een leuke, lekkere en snelle manier op met kerst net even wat meer aandacht aan je groente te besteden zonder dat het ingewikkeld wordt. Het lekkerst is om de zaadjes en pitten even te roosteren en dan af te laten koelen. Doe elke soort apart, want niet alles moet even lang. Dit kan gewoon in een droge koekenpan. Met een beetje geluk hoef je die na afloop ook niet af te wassen. Ik gebruikte deze keer alle verschillende pitten en zaadjes die ik in huis had, maar met 2 of 3 soorten kom je ook al een heel eind.  Zelfs alleen pompoenpitten of sesamzaad is al een goed idee. Alles kan. Je moet alleen bedenken dat sommige zaadjes, met name de specerijen zoals koriander of karwij, een vrij sterke smaak hebben, dus gebruik daar niet teveel van. 


Geroosterde pitjes en zaden om over groente te strooien


  • 1 eetlepel zonnebloempitten
  • 1 eetlepel pompoenpitten
  • 1 eetlepel wit sesamzaad
  • 1 eetlepel zwart sesamzaad
  • 2 theelepels maanzaad
  • 1 theelepel lijnzaad
  • 1/2 theelepel komijnzaad
  • 1/2 theelepel karwijzaad
  • 1/2 theelepel korianderzaad
  • 1/2 theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel nigellazaad
Rooster de verschillende pitten en zaden even in een droge koekenpan tot ze beginnen te poffen (pitten), kleuren (sesamzaad) of geuren (de specerijen). Laat afkoelen op een bord. De specerijen kun je eventueel nog een paar slagen met de stamper in een vijzel geven zodat ze iets kneuzen. Bewaar het mengsel in een luchtdicht afgesloten potje. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen