maandag 22 februari 2016

Weekmenu - bloemkool, witlof en snijbonen


Bloemkolen! Wie lust er nog bloemkool? Als je geen snijbonen en tomaten wilt deze week, dan zit je, als je gebruik maakt van de bonusaanbieding, opgescheept met 3 bloemkolen. Dan heb je je hele weekvoorraad voor 2 personen aan groente wel weer binnen. Ik ga er dus vanuit dan je 1 bloemkool, een zak snijbonen en een schaal tomaten koopt. In het weekmenu dus eerst maar wat recepten met bloemkool. 


Weekmenu


  • Bloemkool, verse worst en gekookte of gebakken aardappel(partjes)
  • Een klein uitje fruiten met wat sambal. Er een 1/2 theelepel kurkuma, bloemkoolroosjes en een scheutje water bij doen. Deksel erop en ± 10 minuten laten stoven. Rijst of mie koken. Erbij stokjes saté met pindasaus uit de vriezer. 
  • Als je met z'n tweeën bent is deze bloemkool voor 2 keer. Hij is niet zo heel snel, maar hij is wel erg mooi om te zien. Samen met tomaat en kikkererwten en eventueel rijst. 
  • Deze ovenschotel van bloemkool met tomaat en mozzarella is ook erg lekker. Geef daar pasta bij. De oregano kun je ook vervangen door basilicum. 
  • Maak een lekkere salade met witlof, peer en fourme d'ambert. Erbij gebakken aardappelpartjes. Als je naast de aardappeltjes nog iets warms op je bord wilt, kun je ook nog wat witlof karamelliseren
  • De pasta met witlof en chorizo is ook erg lekker. De chorizo kun je ook vervangen door spekreepjes. 
  • Pasta met tomaat, paprika en geitenkaas. Vervang een deel van de paprika door tomaat, gebruik gedroogde pasta en de geitenkaas kun je ook vervangen door 1 van de andere kaasjes uit de "2-voor-3-aanbieding" als die je lekkerder lijkt. 
  • Tsja, en dan die snijbonen hè. Je kunt er natuurlijk sambalboontjes mee maken. Lekker met rijst en een omelet. 
  • Net iets anders dan gewoon gekookte snijbonen is dit recept. Mag je zelf verzinnen wat je daar verder bij eet. 
  • Maar ik geef ook nog een recept voor snijbonen met couscous. Eet daar bijvoorbeeld een grillburger bij. 


Couscous met snijbonen en tomaat

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, in halve ringen
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 400 gram snijbonen
  • 1 tomaat, in blokjes
  • 100 gram couscous
Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui even op hoog vuur aan. Zet het vuur laag, en laat op laag vuur gaar en zacht worden. Bestrooi op het eind met de komijn en voeg 2-3 lepels water toe. 
Haal de puntjes van de snijbonen en snijd ze in schuine stukjes van 2 centimeter. Doe in een pan met zoveel water dat ze net onderstaan. Voeg wat zout toe. Breng aan de kook en laat ± 5 minuten koken tot ze net gaar zijn. Giet af. 
Doe de couscous met een snuf zout in een kom. Giet er 2 deciliter kokend water over en dek even af met een deksel of een bord. Laat minimaal 5 minuten staan tot het water is opgenomen. Roer de korrels dan los met een vork. 
Meng de ui, snijbonen en tomaat door de couscous. 


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen