maandag 20 juni 2016

Aubergine in miso met rijst, edamameboontjes en omelet

Met het recept van varkenswangen in soja deed ik een tijd geleden mee aan een receptenwedstrijd. Jammergenoeg won ik geen prijs. Dat deed Louise. Haar winnende recept van een tarte tatin, inclusief zelfgemaakt deeg, van aubergine met een karamel van soja en miso bracht haar naar Japan. Die tarte tatin aten wij ook al een keer, en was erg lekker. De ingrediënten die in de karamel gebruikt worden, verwerkte ik in dit recept voor aubergines in miso.



Verder aten we er rijst bij die ik mengde met edamameboontjes en tauge en omelet. Edamameboontjes zijn jonge, nog knalgroene sojabonen. Soms worden ze in de peul verkocht, die je overigens niet eet, en soms al gedopt. Ik kocht een zak diepvries van 400 gram bij de toko, maar sinds kort zijn er ook kleine blikjes edamamebonen van Bonduelle te koop. Handig als je niet van die grote hoeveelheden kookt als ik.

Het roze dat je op het bord ziet lijken net plakjes zuurstok. Het zijn kort ingelegde radijsjes. Dat recept staat hier.


Aubergine in miso met rijst, edamameboontjes en omelet

  • 15 gram boter
  • 25 gram suiker
  • 4 centimeter gember, geraspt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 klein, scherp pepertje, fijngehakt
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 2 eetlepels witte miso
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 1 eetlepel mirin
  • 2 aubergines, in blokjes (± 600 gram)
  • 275 gram witte rijst
  • 200 gram edamameboontjes (diepvries)
  • 200 gram tauge
  • 4 eieren
  • 3 eetlepels melk
  • beetje zout
  • 1 theelepel shichimi togarashi
  • beetje olie om te bakken
  • 2 eetlepels sesamzaad (wit en zwart)
  • 2 lenteuitjes, in dunne ringetjes
Laat de boter in een braadpan zacht smelten. Strooi de suiker er gelijkmatig over uit en laat rustig karamelliseren. Voeg de gember, knoflook en peper toe en blus af met de rijstazijn. Pas op! Dit spettert. Roer dan de miso, sojasaus en mirin erdoor en een klein beetje water. Doe de blokjes aubergine in de pan en schep even goed om. Laat de aubergine in 25-30 minuten gaar sudderen. Schep af en toe om en voeg als het nodig is nog een klein beetje water toe. 
Kook de rijst in ruim water met een beetje zout gaar. Voeg de laatste 5 minuten van de kooktijd de edamameboontjes toe. Doe op het laatst de tauge erbij, roer en giet dan af. 
Klop de eieren los met de melk, een beetje zout en shichimi togarashi. Verhit een pan en bestrijk dun met olie. Bak hierin dunne omeletten. Ik maakte in mijn kleine pannetje van deze hoeveelheid 8 omeletjes. Rol de omeletten op en snijd ze in dunne reepjes. 
Schep de rijst op de borden en schep de aubergine en omeletreepjes ernaast. Bestrooi het gerecht met sesamzaad en lenteuitjes. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen