maandag 16 januari 2017

Chocoladetaart met gember en gekonfijte citroen


Naast de melk met cola en wit met walnoot en wortel was er nog een derde Tony's Chocolonely limited edition: puur met gember en citroen. Die reep was de inspiratie voor deze chocoladetaart met gember en citroen.

Het konfijten van de citroen moet ik vaker doen. Die plakjes zijn zo mooi om te zien. Daarom ook nog een foto van de gekonfijte citroen.





Chocoladetaart met gember en citroen

(ronde vorm van 22 centimeter doorsnee)
(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 2 deciliter water
  • 200 gram suiker
  • 1 biologische citroen
  • 100 gram pure chocolade
  • 100 gram boter
  • snufje zout
  • 2 eieren
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 40 gram bloem
  • 10 gram versgeraspte gember
Verwarm het water en de suiker in een pan en roer af en toe zodat de suiker oplost. Breng dan aan de kook en laat 2 minuten doorkoken. Snijd de citroen in dunne plakjes. Leg ze in de siroop. Zet het vuur laag en laat de citroen 15-20 minuten heel zacht pruttelen. Laat afkoelen in de siroop. Breng dan nogmaals aan de kook, laat 5 minuten pruttelen en nogmaals afkoelen. Vis de citroenschijfjes uit de siroop, leg ze op een stuk bakpapier en laat een paar uur drogen. Bewaar de siroop. Je heb nog een beetje nodig voor de taart, maar aangemaakt met bronwater is het lekkere citroenlimonade. 
Knip een cirkel bakpapier die een paar centimeter groter is dan de bodem van de vorm. Leg deze in de vorm en vouw het papier tegen de randen. Ik gebruikte mijn boterkoekvorm. Ee springvorm is niet handig omdat het beslag vrij dun is, en dat er tussendoor loopt denk ik. 
Hak de chocolade grof (of gebruik callets of druppels). Snijd de boter in blokjes. Doe de chocolade en de boter in een hittebestendige kom en hang deze boven een pan met daarin een laagje bijna kokend water. Laat de chocolade en boter smelten. 
Verwarm de oven voor op 160C. 
Klop de eieren met zout en suiker los. Dat kan met een vork, want het hoeft niet luchtig te worden. Meng bloem en gember door het eisuikermengsel. Meng als laatste de gesmolten chocolade en boter erdoor. Giet het beslag in de vorm. 
Bak de chocoladecake ± 30 minuten op 160C. Laat afkoelen in de vorm en haal de taart er dan voorzichtig uit. Leg op een mooi bord en verdeel de plakjes citroen erover. Druppel er vlak voor het serveren een beetje van de siroop over. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen