zaterdag 21 januari 2017

De aardappeleters (geen leesvoer maar kijkvoer)

Inmiddels zijn alle 10 afleveringen van De Aardappeleters uitgezonden, maar gelukkig bestaat uitzending gemist. Ik heb er nu 3 bekeken. Babi pangang, spaghetti bolognese (die dus niet bestaat) en couscous. 

De eerste indruk? Trage televisie, sfeerbeelden, culinair nog niet zoveel nieuws voor mij en leuk en interessant genoeg om de rest ook te bekijken. Is Joris misschien een stiekeme fan van Rens Kroes en haar ideeën over modder? 

Babi pangang

Joris staat bij de Chinees maar hoort daar dat babi pangang uit Indonesië komt. Waarom kopen wij het dan bij de Chinees? Omdat onze Chinees nu eenmaal niet enkel Chinees is, maar een Chin. Ind. Rest. zoals het op de gevel vaak zo cryptisch wordt aangeduid. Die saus, ja dat is oorspronkelijk een saus met varkensbloed. Joris eet dat ook zo op Sumatra. Hij laat niet merken wat hij daarvan vindt, of wat dan het verschil is met de saus die wij erbij eten, en hoe die er bij is gekomen. Terug in Nederland maakt hij wel een saus met varkensbloed volgens mij. Ik zou het dan leuk vinden om ook te weten te komen waar hij dat dan vandaan heeft. 

Dat die saus met varkensbloed het niet geworden is in Nederland, dat snap ik wel. Ik denk niet dat dat mijn smaak zou zijn. Ik houd het maar gewone op deze vernederlandste babi pangang

Spaghetti bolognese

Dat bestaat niet. Het is tagliatelle al ragù. Dus een andere pastasoort, en gewoon "met saus".  Het verhaal over de bij de kamer van koophandel gedeponeerde exacte lengte van de tagliatelle is leuk. In Nederland is een slager die ter plekke gehakt draait van het stukje vlees naar jouw keuze een zeldzaamheid. De Turkse slager hier doet het soms, maar niet van 300 gram. Op het aanrecht bij de oude dame die de saus urenlang laat pruttelen staan flessen tomatensaus. Daar had ik dan weer een opmerking over verwacht. 

Mijn versie van rode saus voor bij pasta, zoals ik het zelf altijd noem. Met een beetje vlees, heel veel groenten, meer dan peper en zout en natuurlijk tomaat. En die eten wij wel eens bij spaghetti en soms ook bij fusili of penne of elleboogjesmacaroni. Dat is natuurlijk de Italianen onwaardig. Je hebt immers voor elke pastasoort een saussoort. Hoe kun je nu 1 soort saus bij verschillende soorten pasta eten?

Couscous

De scene in de woestijn met Yann is een tikje over de top. Vervolgens gaat Joris zonder zonnebril en hoofdbescherming op een kameel de woestijn door. Hij is blijkbaar niet bang voor een zonnesteek of verbranden. 
Couscous vraagt geduld. Veel geduld zelfs. Ontzag voor de vrouwen die maar korrels blijven rollen en zeven. En dan deze keer niet eens direct mee mogen eten. Eten de vrouwen dan na de mannen van dezelfde schaal? Want die schaal is echt enorm en er blijft nog heel veel over. In veel culturen staat gastvrijheid, dat dan gepaard gaat met een overvloed aan eten, hoog in het vaandel, maar ik vraag me altijd af wat er dan met de rest gebeurt. Ik heb dat in Kazachstan ook gezien, en ik vond dat zelf niet heel aantrekkelijk. 't Zal mijn Hollandse zuinigheid wel zijn, dat ik liever maar een beetje teveel heb en erg blij ben dat ik dat in de koelkast kan bewaren.

Een traditionele couscous klaarmaken staat nog wel op mijn lijstje. Niet het hele proces om zelf couscous te maken van bloem en water, maar wel om in plaats van de kokend water-wachten-met een vork losroeren-methode couscous een keer te stomen. 

En ja, ik heb ook een salade met couscous als basis op mijn blog staan. Lekker met bietjes, sinaasappel en feta. 

Alle gerechten maak ik dus ook op de Nederlandse manier. Voel ik nu een soort gewetensnood door het kijken van de serie? Nee, ik vind het boeiend om te horen of te lezen wat de geschiedenis van een gerecht is en hoe het zich heeft ontwikkeld tot de vorm waarin we het nu eten. Vervolgens voel ik geen urgentie om het dan ook precies op die manier te koken of te eten. 

Wat ik wel jammer vind is dat alle afleveringen in een tijdbestek van 2 weken wordt uitgezonden. Waarom niet elke week 1 of 2? Zo spannend is het ook weer niet, dat je heel erg graag wilt weten hoe het verder gaat. Omdat NPO de neiging heeft om bepaalde programma's ineens achter NPO plus te zetten voel ik mij nu genoodzaakt om ze snel te bekijken. Maar eigenlijk vind ik het veel leuker om ze gedoseerd te kijken. Misschien moet ik toch weer eens uitzoeken hoe ik weer de zenders via de DVD-speler kan bekijken en ze dan weer eens ouderwets opnemen. Enige is dat ik ze dan niet bij de lunch kan bekijken. Onze TV staat namelijk op zolder. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten