De eerste foodblogswap van 2017. Deze maand mocht ik koken van het blog van Marjolein: www.kookeetdeel.nl. Omdat er zoveel lekkere dingen te koken zijn, heb ik voor het avondeten vaak mijn weekmenu alweer volgepland. Voor de foodblogswap kies ik dan meestal iets om te bakken. Dat was deze maand wat lastig, want zoet staat er nauwelijks op. Gelukkig had ik het uitzoeken niet tot het einde van de maand bewaard, dus de pompoenstoof van Marjolein kreeg een plekje in mijn weekmenu. Ik wijzigde wat aan de verhoudingen en voegde nog wat extra specerijen toe. De pit van het pepertje heb je wel nodig vind ik, omdat het anders best een beetje zoet en weeïg wordt.
Stoof van pompen en kikkererwten met olijven en rozijnen
(4 personen)- 800 gram flespompoen, in blokjes
- 2+1 eetlepels olijfolie
- 2 uien, in halve ringen
- 1 klein, scherp rood pepertje, fijngehakt (of iets anders dat pit geeft)
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 blik gepelde tomaten (of tomatenblokjes)
- 100 gram rozijnen
- 100 gram zwarte olijven, zonder pit en gehalveerd
- 500 gram gare kikkererwten
- zwarte peper en zout
Meng de pompoen met 2 lepels olie, doe in een grote ovenschaal of schep op een bakplaat, en zet ± 30 minuten in een oven van 180C tot de pompoen bijna gaar is.
Verhit de andere lepel olie in een grote braad- of hapjespan en fruit hierin de ui en peper even aan. Doe een deksel op de pan en laat op het laagste vuur 5 minuten smoren. Voeg dan kaneel, kurkuma en paprikapoeder toe en bak even mee. Doe dan de tomaten erbij en nog zoveel water als er in het blik past. Breng aan de kook en plet de tomaten. Laat 10 minuten pruttelen. Meng rozijnen, olijven en kikkererwten erdoor en laat deze op laag vuur warm worden. Meng de pompoen erdoor en laat nog ± 10 minuten pruttelen tot de pompoen gaar is en de smaken ingetrokken zijn. Proef en voeg nog een beetje zwarte peper en zout naar smaak toe.
Verhit de andere lepel olie in een grote braad- of hapjespan en fruit hierin de ui en peper even aan. Doe een deksel op de pan en laat op het laagste vuur 5 minuten smoren. Voeg dan kaneel, kurkuma en paprikapoeder toe en bak even mee. Doe dan de tomaten erbij en nog zoveel water als er in het blik past. Breng aan de kook en plet de tomaten. Laat 10 minuten pruttelen. Meng rozijnen, olijven en kikkererwten erdoor en laat deze op laag vuur warm worden. Meng de pompoen erdoor en laat nog ± 10 minuten pruttelen tot de pompoen gaar is en de smaken ingetrokken zijn. Proef en voeg nog een beetje zwarte peper en zout naar smaak toe.
Wat lekker! Bekijk ook eens http://kookgereishop.nl ik denk dat jij dat wel interessant vindt.
BeantwoordenVerwijderen