donderdag 5 januari 2017

Pad thai - thais rijstnoedelgerecht

Laatst aten wij weer een keer pad thai, het gerecht met rijstnoedels uit Thailand. Ik gebruik mijn blog ook als eigen naslagwerk, dus zocht ik even naar het recept, maar kon het nergens vinden. Bleek ik het niet eens geblogd te hebben. Terwijl wij toen ik net terug was uit Thailand het geregeld aten. Deze keer was het wat langer geleden, vandaar dat ik het even op wilde zoeken.
Dus bij deze. Het gerecht is van zichzelf best neutraal van smaak. Hoogstens wat zoet-zoutig. De garnering van pinda's, pepertjes en lente-ui heb je echt nodig vind ik. Die pept de pad thai echt op.

De manier waarop ik pad thai maak, is zoals ik die in Thailand tijdens een kookworkshop geleerd heb. Knoflook, vissaus en oestersaus zijn de smaakmakers. Heel simpel dus. Als je gaat zoeken naar recepten voor pad thai kom je heel veel varianten tegen. Met tamarinde, met gember, met een zakje mix. Blijkbaar mag er veel. Ik vind "mijn" recept aardig in de buurt komen van de pad thai zoals ik die in Thailand heb gegeten, en het is ook nog een keer een gemakkelijk recept, dus voor mij is dit pad thai. 

In het recept wordt oestersaus gebruikt. De eerste keer dat ik dat kocht, heb ik even wat voorwerk gedaan via aziatische ingredienten en kocht ik de pandabrand van Lee Kum Kee. Nu kreeg ik laatst de premium oestersaus van hen tijdens het #aynif (en nog een flesje in de #foodybox kerst) en gebruikte ik die. Ik lees bij Aziatische ingrediënten dat in die laatste meer oesterextract zit, dus proef tussendoor even je pad thai en gebruik misschien wat minder oestersaus. Nog een klein tipje: bewaar een aangebroken fles in de koelkast. Bij een aantal producten waar dat op de verpakking staat, hoeft dat niet perse, maar bij oestersaus wel. 


Pad thai

(2-3 personen)
 • 250 gram tofu
 • 200 gram brede (5 millimeter) rijstnoedels
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 2 eetlepels zonnebloemolie
 • 100 gram wortel, in kleine stukjes
 • 150 gram choi sum
 • 1 theelepel suiker
 • 1,5 eetlepel vissaus
 • 2 eetlepels oestersaus
 • 2 eieren
 • 100 gram tauge
 • 25 gram pinda's, gehakt
 • 2 lenteuitjes, groen en wit in ringetjes
 • 1 klein scherp pepertje (rawit), heel fijn gehakt
 • 1 limoen, in partjes
Snijd de tofu in plakken en leg ze een paar uur tussen een theedoek om vocht kwijt te raken. Snijd daarna in blokjes.
Week de rijstnoedels ± 10 minuten in heet (niet kokend) water tot ze beetgaar zijn. Ze moeten zeker niet te zacht worden want je gaat ze ook nog roerbakken. Spoel na met koud water en laat uitlekken en meng er wat olie door tegen het plakken als je ze niet direct gebruikt.
Snijd de steel van de choi sum in stukjes en het blad in reepjes. Houd van elkaar gescheiden.
Verhit de wok en laat daarin de olie heet worden. Fruit de knoflook tot deze licht begint te kleuren. Voeg dan de wortel en stengelstukjes choi sum toe. Roerbak een paar minuten tot de groente zachter wordt. Doe de blokjes tofu erdoor en warm even mee. Doe de noedels erbij en schep door elkaar. Maak dan het midden van de pan vrij en doe daarin de vissaus, oestersaus, suiker, een klein beetje water en breek het ei hierin. Roer vanuit het midden alles door elkaar. Het ei stolt. Schep op het laatst de tauge erdoor.
Schep de pad thai in kommen en bestrooi met de pinda's, lente-ui, peper naar smaak en knijp de limoen erboven uit. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten