maandag 9 januari 2017

Soort van tiramisu met rood fruit


Er zit geen koffie door dit toetje, maar verder lijkt het heel erg op tiramisu. Zelfs GZQ, die het meestal maar niets vindt als ik afwijk van de normale tiramisu, vond het superlekker.
Ik gebruikte in dit recept het in de #foodybox gekregen emmertje rood fruit. Dat is best zoet, dus gebruikte ik minder suiker in de vla. Normaal zit daar 100 gram suiker in. In een gewone tiramisu heb je ook nog het bittere van de sterke koffie dat ook wel wat suiker kan gebruiken. Dus misschien kan er nog wel een schepje af. 
De chocolade heb ik gewoon gekocht. Ik vond 'm er wel erg goed bijpassen. En is gewoon ook erg lekker. Dus mocht ie wel even met naam en toenaam. Maar als je alleen gewone pure chocolade hebt, kan dat ook.

Soort van tiramisu met rood fruit

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - schaal van ±18 bij 28 centimeter)
  • 1 emmertje rood fruit (Bieze, 500 gram)
  • 2 eieren, gesplitst
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 250 gram mascarpone
  • 3 eetlepels bramenlikeur (of een andere fruitlikeur)
  • 1,5 pak lange vingers (à 200 gram)
  • 60 gram pure chocolade met frambozen (bijv. Lindt, noir framboise intense)
Hang een zeef boven een kom en laat het fruit uitlekken. Je heb ongeveer 1,5 deciliter siroop nodig. 
Doe de eiwitten in een brandschone kom en klop ze stijf. Zet even apart. 
Klop de dooiers met de suiker in een andere kom ± 5 minuten tot een lichtgeel, romig mengsel. Klop de mascarpone erdoor. Spatel dan het eiwit erdoor. 
Roer de likeur door de siroop. Leg de lange vingers in de siroop. Omdat de siroop veel stroperiger is dan koffie moet je ze wel even laten liggen. Verdeel een laag lange vingers over de bodem van de schaal. Verdeel hierover de helft van de vla. Verdeel hierover de uitgelekte vruchten. Week weer lange vingers in de rest van de siroop en leg deze op de vruchten. Dek af met de rest van de vla. 
Hak de chocolade fijn en verdeel over de bovenkant van de tiramisu. 
Laat minimaal een nacht in de koelkast staan voordat je de tiramisu eet. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten