zaterdag 14 januari 2017

Biscuitjes of biskwietjes

Even een taalkundige kwestie tussendoor.

Bij het typen en uitwerken een tijd geleden van dit taartrecept vroeg ik me ineens af hoe je biscuitjes schreef. Ik gebruikte ze namelijk voor de bodem van die taart. Is het biscuitjes of biskwietjes?

Google is tegenwoordig je grootste vriend als je een vraag hebt, dus typte ik:"biskwietjes of biscuitjes". En wat doet Google dan? De eerste pagina hits gaven vooral heel veel informatie en recepten voor koekjes. Nee, daar was ik niet naar op zoek. Ik wilde gewoon weten hoe je het schrijft, niet hoe je ze bakt of hoe ze eventueel nog meer heten.

Vervolgens werd mijn zoekopdracht: "hoe schrijf je biscuitje biskwietje". Daarmee kwam ik op deze link van Genootschap Onze Taal. Weer geen biscuitjes, maar koekjes. Of je die meebrengt of meeneemt (naar iemand). Wel een leuk stukje overigens.

Nog steeds wil Google mij dus iets over koekjes vertellen en niet over biscuitjes.

Meestal is mijn eerste bron op het internet als ik ergens wat informatie over zoek wikipedia. Dus daar naartoe geklikt. Het lemma over biscuitjes gaat over de etymologie van het woord: bi betekent dubbel en cuire betekent koken of bakken. Dubbelgebakken dus. Nu worden biscuitjes dat misschien wel (denk aan de Italiaanse biscotti), maar de meeste koekjes weer niet.

In elk geval wordt daar biscuitjes geschreven. Controle met een woordenboek geeft ook die schrijfwijze aan. Dus hoe ik aan het fonetische biskwietjes gekomen ben?

Heel raar. Het is nog raarder als je bedenkt dat GZQ in het echt Quinten heet. Daar maken mensen heel soms Kwinten van. Dat begrijp ik nooit zo goed. Als ik dan naar mijn eigen gedachtenkronkel over biscuitjes en biskwietjes kijk, is dat dus eigenlijk niet zo raar.

Edit: Ik was wel erg consequent in met mijn erg rare spelling. Ik heb zojuist zo'n 20 recepten van voornamelijk kwarktaart aan lopen passen. Als het goed is zijn nu alle biskwietjes van mijn blog verdwenen. Op die van deze blog na dan. 

4 opmerkingen:

 1. Waarom niet gewoon vanaf nu continu biskwietjes schrijven en wat google ads ertegen aan? Niks mis met eigen taal creeeren

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha. Ben ik een beetje klein voor. En dan moet ik google ook nog zover krijgen dat ie biscuitjes als biscuitjes en niet als koekjes (cookies) ziet. En cookies maken het er al niet simpeler op.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is zonder twijfel biscuitjes. Jouw spelling van biskwie had ik nog niet eerder voorbij zien komen. Ik houd van pure, correcte taal en daarin is woordenlijst.org een goede leidraad. Hulde voor jou die de moeite neemt om zo'n woord op te zoeken. Laten we met z'n allen de Nederlandse taal hoog houden!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 't Is inderdaad een rare gedachtenkronkel van mij geweest. En dan zo raar dat ik het ga uitzoeken. Ik probeer altijd correct Nederlands te schrijven en kan me ook wel ergeren aan blogs met taal/spelfouten. (en niet zich irriteren) Dat heb ik dan wel weer even opgezocht; er was iets mee, maar wat precies weet ik dan ook niet uit mijn hoofd.

  BeantwoordenVerwijderen