Met een restje wijn begon het idee voor deze ovenschotel. Verder was er de input van koud winterweer, dus spruitjes. Als laatste toch weer een beetje in een opwelling gekochte koolraap. Ruim en jaar geleden blogde ik over de koolraap en schreef toen ook al dat dat een groente is die ik zelden koop maar van plan was vaker te gaan kopen. Het is natuurlijk ook best een flinke knol meestal. Budgettair wel goed verantwoord; bij de Lidl is een koolraap een euro dacht ik, en daar zit meer dan een kilo gewicht aan. Ik vind wel dat het een tijdje duurt voordat ie goed gaar is om te kunnen pureren. Knolselderij is wat dat aangaat makkelijker. Koolraap is een groente die je lang kunt bewaren. Dus koop er 1, en dan heb je nog altijd een paar weken om er tegen aan te kijken wat je er mee gaat maken. Een aantal recepten met koolraap heb ik hier voor je op een rijtje gezet:
- een burger gemaakt van koolraap
- cottage pie met onder andere koolraap
- koolraap samen met wortel, knolselderij in een gratin
- afgelopen zomer verdween er ook koolraap in de curry met kangoeroe
- en Lies van lepeltjeliefde heeft ook een paar lekkere recepten met koolraap op haar blog staan
Lees ook nog even mijn blogje over de groente die er wat naam betreft maar 1 lettertje van verschilt: de knolraap.
Ovenschotel van linzenbolognese, spruitjes en koolraappuree
(recept van bijnanetzolekkeralsthuis voor 4 personen)
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 takje verse rozemarijn
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 worteltje, in kleine blokjes (± 75 gram)
- 1 stengel bleekselderij, in blokjes
- 2 deciliter rode wijn
- 1 blik tomatenblokjes
- cayennepeper naar smaak
- 350 gram gare linzen
- 500 gram spruitjes
- 500 gram koolraap, geschild en in kleine blokjes
- 500 gram aardappels, geschild en in schijfjes
- ±1,5 deciliter warme melk
- 1/2 theelepel quatre épices (of een paar snufjes nootmuskaat)
- paar klontjes boter en wat paneermeel
Verhit in een hapjespan de olie. Fruit de ui een paar minuten. Voeg dan knoflook, rozemarijn, oregano, wortel en bleekselderij toe. Laat op laat vuur 10 minuten rustig fruiten. Zet dan het vuur hoger en blus af met de rode wijn. Laat die iets verdampen. Voeg de tomatenblokjes, cayennepeper en wat zout toe. Breng aan de kook en laat 10-15 minuten pruttelen. Proef of de saus goed op smaak is. Vis het takje rozemarijn eruit en roer de linzen erdoor.
Was de spruitjes, snijd het kontje eraf en verwijder lelijke blaadjes. Doe in een pan met zoveel water dat ze net onderstaan, voeg wat zout toe en breng aan de kook. Laat de spruitjes ± 5 minuten koken tot ze bijna gaar zijn. Giet af.
Doe de koolraap in een pan met zoveel water dat de blokjes net onderstaan. Voeg wat zout toe en breng aan de kook. Laat de koolraap 10 minuten koken tot ze half gaar is. Als je blokjes wat groter zijn, duurt dat misschien wat langer. Doe dan de aardappel erbij en nog wat kokend water. Breng opnieuw aan de kook en laat nog 10 minuten koken tot de aardappel en de koolraap beiden goed gaar zijn. Giet af en stamp fijn. Meng de warme melk en de quatre épices erdoor en roer tot een smeuiige puree.
Verdeel de linzenbolognese over een ovenschaal. Schep hierop de spruitjes. Verdeel als laatste de puree erover. Bestrooi met wat paneermeel en verdeel wat klontjes boter erover. Laat de ovenschotel onder de gril in 5-10 minuten een bruin korstje krijgen. Als alles goed heet was, is alleen de grill voldoende. Als de inhoud een beetje was afgekoeld, gebruik dan een combinatie van magnetron of oven met grill. Elke oven werkt weer anders.
De eerste keer dat ik erwtensoep maakte nam ik een knolraap mee ipv een knolselderij. Toen ik mijn vergissing bemerkte zat-ie al in blokjes gesneden in de pan. Ondanks dat smaakte de soep prima.
BeantwoordenVerwijderen't Is wat zoeter vind ik. Ik heb ook een keer ergens het verhaal gelezen van iemand die een jonger zusje te eten kreeg, lekker frietjes wilde bakken, en toen per ongeluk (want de goedkoopste) een zak koolraapreepjes meenam. Dat lag toen blijkbaar in de vriezer. Zij vonden dat een teleurstelling. Ik kan me niet herinneren dat ik dat wel eens in een winkel heb zien liggen.
BeantwoordenVerwijderen