zaterdag 16 april 2016

Koekje (of burger) van koolraap

Is het een koekje of is het een burger? Of nog iets anders? Ik vind het niet echt een burger, want daarvoor is de structuur te zacht. Het ziet er natuurlijk wel als een burgertje uit, maar het voelt niet als een burger als je er een hap van neemt. Als je bij koekje aan iets knapperigs denkt, tsja, dan is het ook geen koekje. Maar ik denk bij koekje aan mijn viskoekjes en die zijn ook niet knapperig. In elk geval was het een lekker iets waar de toch wel vergeten groente koolraap een hoofdrol krijgt. Wij aten het koolraapkoekje bij een maaltijd van rijst met linzen, roergebakken wilde spinazie en courgette met nigellazaad, raita met komkommer, granaatappel en gember en een schepje chutney



Ik wil nog even laten weten wat een afhaler ervan vond. Deze man komt sinds kort af en toe een maaltijd afhalen en ik moet altijd wel lachen om zijn creatieve bedankjes: "Niet alleen van biefstuk zal de mens leven. Ik zie nu dat het best mogelijk is zonder vlees. Vooral die koek van koolraap was erg lekker en en die raita en chutney."


Koekje (of burger) van koolraap

(voor ± 12 koekjes)
  • koolraap (± 1 kilo)
  • eetlepel zonnebloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1/4 theelepel gemalen chilipeper
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel geraspte nootmuskaat
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel zwarte peper uit de molen
  • zout naar smaak
  • 1 theelepel honing
  • zonnebloemolie om te bakken
  • beetje rijstebloem

Schil de koolraap en snijd in blokjes van ongeveer 1 bij 1 bij1 centimeter. Doe in een pan met zoveel water dat ze net onderstaan. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat ± 30 minuten koken tot de blokjes goed gaar zijn. Ik vond het vrij lang duren deze keer. Giet goed af, laat nog even uitdampen op heel laag vuur en stamp de koolraap fijn met een pureestamper. 
Verhit ondertussen de lepel olie in een koekenpan en bak de ui hierin ± 10 minuten op laag vuur tot de ui zacht en glazig is. 
Meng de ui, alle specerijen en de honing door de koolraappuree. Proef en voeg zout naar smaak toe. Vorm van het mengsel 12 koekjes of burgertjes. Je kunt ze nu in de koelkast bewaren of direct bakken. 
Verwarm een paar lepels olie in een koekenpan. Bestuif de bovenkant van de koolraapkoekjes met wat rijstebloem en leg ze met die kant in de hete olie. Bestuif nu de bovenkant ook voorzichtig met wat rijstebloem. Keer de koekjes na 3-4 minuten om en bak de andere kant ook een paar minuten zodat die kant ook een licht korstje krijgt. Als je in 2 porties bakt, kun je de koekjes warm houden in een oven van 150C. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten