vrijdag 15 januari 2016

Cottage pie

De receptenmagazines van de supermarkten zoals de Boodschappen en de Allerhande lees ik altijd door. Ik kook er niet echt vaak uit. Tenminste in die zin dat ik een recept precies volg. Ik doe natuurlijk wel inspiratie op. Ik zie een combinatie of een recept en denk "dat is wel eens lekker om te maken". Meestal schrijft ik dan 2 of 3 steekwoorden op en dan kook ik verder op basis van wat zich na jaren van recepten lezen in mijn geheugen heeft opgeslagen. 
De inspiratie voor deze cottage pie kwam uit de boodschappen. Ik las ook nog even mijn Ballymaloe-recept van cottage pie door. Ik heb tenslotte niet voor niets in Ierland gekookt. 

Bij het recept stond het verschil beschreven tussen een sheppard pie (met lamsvlees) en een cottage pie (met rundvlees). Ik kan me voorstellen dat vroeger de versie met lamsvlees de armere versie was, want voor de schaapherder die het vlees van zijn kudde had en een beetje rondzwierf. De cottage pie was dan voor de rijkere mensen die in een huisje woonden. Tegenwoordig is het andersom, zeker in Nederland. Lamsgehakt is een stuk duurder dan rundergehakt. 


Cottage pie

  • 1,2 kilo aardappels
  • 1 teentje knoflook
  • 1 deciliter warme melk
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 400 gram wortel, in klein blokjes
  • 400 gram knolselderij, in kleine blokjes
  • 400 gram koolraap, in kleine blokjes
  • 250 gram champignons, in halve plakjes
  • 1 klein blikje tomaten puree
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • 1 eetlepel worcestershiresaus
  • peper
  • 1/2 runderbouillonblokje
  • 1 eetlepel maizena
  • klontje boter
  • paneermeel
Schil de aardappels, snijd ze in plakjes doe ze in een pan met water. Roer even en giet dan het water af. Doe net zoveel schoon water in de pan dat de aardappels net onder staan. Voeg wat zout en het teentje knoflook toe en breng aan de kook. Kook de aardappelplakjes in ± 10 minuten gaar. Giet af. Stamp, inclusief knoflookteentje, fijn en meng de warme melk erdoor. 
Verhit het gehakt in een grote braadpan en breek met een pollepel in kleine stukjes. Bak tot het bijna allemaal bruin is en voeg de ui toe. Bak een paar minuten mee. Voeg champignons toe en bak op hoog vuur een paar minuten. Doe tomatenpuree en tijm erbij en bak nog 1 minuut. Doe dan wortel, knolselderij, koolraap en 3 deciliter water erbij. Breng aan de kook. Verkruimel het bouillonblokje erboven, maal er flink wat peper boven en roer de worcestershiresaus erdoor. Laat met een deksel op de pan 10-15 minuten pruttelen. Proef of er nog peper of zout bij moet. Maak de saus eventueel wat dikker met wat aangemaakte maizena. 
Verwarm de oven voor op 200C. 
Schep het gehaktgroentemengsel in een grote ovenschaal. Dek af met een laagje aardappelpuree. Verdeel wat vlokjes boter over de puree en strooi er wat paneermeel over. Zet de schotel ± 20 minuten in de oven tot de inhoud bubbelt en de bovenkant een mooi korstje heeft gekregen. Gebruik eventueel even de grill erbij. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen