zaterdag 3 mei 2014

Börek met witte-kaaskruidenvulling

Deze börek (turkse deegflapjes) zag ik op de blog van Eslem en leken me erg lekker om te maken. Die van mij zijn niet zulke mooie slakkenhuisjes geworden, maar de smaak was er niet minder om. Kijk bij Eslem voor een goede stap-voor-stapuitleg in foto's.
Je maakt ze met loempiavellen, en dat werkt heel goed. Het zijn er wel 40 in een keer, maar ze zijn prima in te vriezen.
Ik at ze als avondmaaltijd (3 stuks) met een grote berg gegrilde aubergine, courgette en paprika en een schep tzatziki.
De vulling verzon ik zelf. Daar gebruikte ik witte kaas in. Ik begrijp nu wel waarom er in Turkse supermarkten zoveel keus is uit kiloblikken witte kaas. Daar ben je zo door heen.
Je doopt de vellen in een heel dun beslag. De aangegeven hoeveelheid vond ik wat veel. Omdat ik niet van het weggooien ben, heb ik dat in mijn versie iets aangepast. Misschien dat de laatste paar velletjes dan een beetje frummelen worden.

Börek met witte-kaaskruidenvulling

(40 stuks)
  • 1 pak loempiavellen (40 stuks, ± 20 bij 20 cm)
  • 175 gram turkse yoghurt
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 500 ml melk
  • 2 eieren 
  • 1 zakje bakpoeder
  • 500 gram witte kaas
  • 6 stengels bleekselderij
  • 1/4 bosje dille
  • 1/4 bosje peterselie
  • 1/4 bosje koriander
  • 1/4 bosje munt
  • 1 kleine rode ui, heel fijn gesnipperd
  • wat cayennepeper (of chiliflakes)
  • nigellazaad
Als je 2 bakplaten hebt, is dat handig. Dan kun je de 2 platen tegelijk bakken. Anders bak je de ene plaat en maak je ondertussen de rest van de börek.

Laat de loempiavellen ontdooien in het pak. Dek ze, terwijl je werkt, af met een iets vochtige theedoek. Ik vond het wel prettig om een stuk of 4 vellen los te trekken en die dan boven op het pak, maar wel onder de theedoek, te leggen. Dat werkte sneller. Of je maakt er gewoon een klusje voor 2 personen van. 

Meng yoghurt, zonnebloemolie, melk, eieren en bakpoeder door elkaar in een diepe kom. 

Snijd de bleekselderij in kleine blokjes. Hak de kruiden fijn. Prak de kaas fijn en meng bleekselderij, kruiden, ui en een snuf cayennepeper door de kaas. 

Pak een loempiavel en doop dat in het beslag. Duw het teveel er met je duim en wijsvinger naar beneden toe af. Leg het vel in een ruit voor je neer.

Schep een lepel vulling op ongeveer 1/3 van onderen op het vel. Vorm een beetje een worstje. Vouw de punt van het vel naar boven toe over de vulling heen. Vouw de zijkanten naar binnen toe. Rol nu het vel rondom het worstje op. Draai het ingepakte worstje vulling nu tot een soort slakkenhuis. Leg de börek op de bakplaat. Bestrooi met wat nigellazaad. Maak zo 40 börek.

Verwarm de oven voor op 170C. Bak de börek in ± 45 minuten gaar en goudbruin. 

5 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er goed uit! Als je ze wilt invriezen, is dat dan voor of na het bakken?

    Groet Manja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Na het bakken, voor het bakken zijn ze redelijk slap.

      Verwijderen
  3. Ziet er prima uit! Leuk stukje om te lezen en bedankt voor de linkjes! :)

    enne...voor de foodblogswap dus nog een ander recept? :D

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Eslem,

    Bedankt voor het antwoorden op de invriesvraag. Ik heb er nu ook weer in de vriezer liggen. Lekker makkelijk. En voor de foodblogswap ga ik inderdaad op zoek naar iets ander lekkers.

    Johanneke

    BeantwoordenVerwijderen