maandag 26 mei 2014

Spiraaltaart met spinazie en feta

Hier was ik best trots op. Het is namelijk lastig om een hele lange rol van filodeeg op te rollen zonder dat ie breekt. Met een beetje hulp van mannetje Q is het gelukt.
Gebruik geen filodeeg uit de supermarkt. Daar heb ik slechte ervaringen mee, in die zin dat het vaak te droog is, en dus heel snel verkruimelt of scheurt. Dat is met baklava geen probleem, maar met deze spiraal wel. Ik haalde een pak van 500 gram uit de koeling bij de turkse supermarkt.
Als het erg warm weer is (of als je 's winters het erg warm stookt) is het misschien slim om het deeg ietsjepietsje te bestuiven met water met een plantenspuit of zo.
Zoals je op de foto kunt zien, gebruikte ik onze eettafel als werkblad om een bijna 3 meter lange lap van filodeeg te maken.

Spinaziefetataart

  • 1,2 kilo verse spinazie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 gram gare rijst
  • 500 gram feta
  • 2 eieren
  • 1/4 bosje dille, fijngehakt
  • zout
  • paar lepels olijfolie
  • 500 gram filodeeg
Was de spinazie en laat uitlekken in een vergiet. 
afbeelding-spiraaltaart-met-spinazie
Verhit de olie in een grote wok en fruit de peper en knoflook even aan. Doe dan in gedeelten de spinazie erbij en schep om zodat de spinazie zijn vocht loslaat. Deze hoeveelheid spinazie past niet in een keer in de wok, dus schep de eerste delen alvast in een zeef of vergiet om uit te lekken. Hak de spinazie fijn. 
Doe de rijst in een grote kom en roer los. Verkruimel de feta erboven. Roer de spinazie erdoor. Breng op smaak met wat peper en zout. Klop de eieren los in een kommetje en roer door het rijstmengsel, samen met de dille. 
Doe de olie in een kommetje. Leg een vel filodeeg op een schoon, groot werkoppervlak. Werk van links naar rechts (of andersom als je dat prettig vindt, maar de omschrijving is voor v.l.n.r.). Bestrijk aan de rechterzijkant een strook van ± 4 cm met wat olie en plak hierop een volgend vel. Bestrijk van dit vel ook weer aan de rechterzijkant een strook van ± 4 cm met olie en leg hierop - deels overlappend dus- het volgende vel. Ga zo door tot je een lange lap van zo'n 2,5 m hebt. Bestrijk de bovenkant van deze lap ook met wat olie en maak de lap " hoger" door aan de bovenkant vellen aan te plakken. Als je nog vellen overhebt, verdeel ze, licht bestreken met olie over de lap. Verdeel de vulling aan de onderkant in een lange reep over de lap Houd aan beide zijkanten een strook van ± 5 cm  vrij de je om kunt vouwen. Houd aan de onderkant ook ± 5 cm vrij, die je als alle vulling erop ligt om de vulling klapt. Dat is het begin van het oprollen. Rol nu voorzichtig (het liefst met z'n tweeën) de rol naar boven toe op zodat je een hele lange sliert krijgt.  Rol deze nu op als een slakkenhuis.
Werk tijdens het vormen van de deeglap, vullen en rollen zo snel mogelijk. Het deeg droogt snel uit en breekt dan snel.
Bestrijk de bovenkant van de spiraal met wat olie. Schep de spiraal op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de spinaziefetaspiraal in een voorverwarmde oven van 180C in ± 40 minuten goudbruin en knapperig. 

1 opmerking:

  1. Bravo! Een hele klus om een een 2,5 m lange lap van filodeeg op te rollen. Het was vast ook erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen