donderdag 3 juli 2014

Gembercheesecake met rabarber

Wow, dit was een erg lekkere taart, al zeg ik het zelf. Rabarber en gember en zuivel combineert blijkbaar erg goed. Voor de rabarber is het misschien een tikje te laat. Officieel mag je oogsten tot de langste dag omdat anders de plant uitgeput raakt. Maar misschien nog een paar stengels om deze taart te maken. Anders moet je dit recept bewaren tot volgend jaar.


Gembercheesecake met rabarber

(springvorm van 22 cm)
  • 150 gram boter
  • 200 gram volkorenbiscuitjes
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 500 gram kwark 
  • 200 gram roomkaas naturel
  • 3 eieren, gesplitst
  • 6 gemberbolletjes, fijngehakt
  • 2 theelepel maizena
  • 100 gram suiker
  • 500 gram rabarber
Bekleed een zeef met een stukje kaasdoek en laat hierin de kwark een tijdje uitlekken tot er ± 1dl vocht uit is gedrupt. Je hebt dan nog ± 400 gram over.
Klem een vel bakpapier tussen de bodem en de rand van een springvorm. Vouw een strook over de lengte dubbel en leg dit in de vorm tegen de rand.
Smelt de boter op laag vuur. Maal de biscuitjes in de keukenmachine tot fijne kruimels. Meng de kruimels en het gemberpoeder door de gesmolten boter en roer tot het goed gemengd is. Verdeel het mengsel over de taartbodem en iets tegen de rand. Zet even in de koelkast zodat de boter weer hard wordt.
Klop de eiwitten stijf in een brandschone kom.
Verwarm de oven voor op 200C.
Meng in een andere kom de roomkaas, kwark, maizena en suiker door elkaar. Klop dan de eidooiers erdoor. Meng de gember erdoor. Spatel tot slot het stijve eiwit er voorzichtig door. Giet de vulling rustig in de bodem en strijk de bovenkant glad.
Bak de taart 10 minuten op 200C. Zet dan de temperatuur terug tot 100C en bak de taart nog ± 1 uur. De binnenkant is dan nog een tikje wiebelig. Laat de taart in de oven afkoelen tot kamertemperatuur en zet dan een nacht in de koelkast.

Maak ondertussen de rabarbermoes. Was de rabarber, snijd de lelijke uiteinden weg en verwijder eventuele draden. Snijd de rabarber in stukjes van 1 cm. Doe ze met 1 lepel water in een pan. Doe een deksel op de pan. Zet het vuur heel even hoog maar pas op dat de rabarber niet aanbrandt. Laat dan 5-10 minuten zacht pruttelen tot de rabarber zacht is. Laat afkoelen en proef of er suiker door moet.

Nadat de cheesecake na een nacht in de koelkast nog verder stevig is geworden, kan de rabarbermoes over de bovenkant verdeeld worden. 

1 opmerking:

  1. Oh, die lijkt me heerlijk! Mijn plant moet nog maar even een weekendje wachten met uitrusten ;-)

    BeantwoordenVerwijderen