zondag 7 februari 2010

Kerst in Indiase sferen - lamscurry met amandelen

In het afgelopen half jaar is het ook kerst geweest. Dat betekent dat een groot deel van de familie hier kwam eten. Het gezelschap bestond uit 7 volwassenen, 3 tieners en 5 kinderen. Geen uitgebreid tig-gangendiner, maar wel een gezellige maaltijd met veel keus. Tijdens de 12 weken op Ballymaloe heb ik diverse Indiase gerechten gemaakt. Ik was nooit zo van de Indiase keuken, maar dit viel allemaal in de smaak. Daardoor geïnspireerd geraakt bestond het kerstmenu uit de volgende gerechten:


  • basmatirijst
  • mild madras curry (lamsvlees)
  • kikkererwtencurry
  • mangoblokjes
  • appel-versemuntchutney
  • bananenraita
  • pakora van bloemkool en aubergine
  • onionbhajis met chilitomatensaus

Het is misschien niet de meest appetijtelijke foto maar het smaakte allemaal wel erg goed. 

Hier is het recept van de curry. Ook dit is een Ballymaloerecept. Ik heb deze hoeveelheid gemaakt, en met de overige gerechten was er genoeg om degenen die dat wilden van een tweede bord te voorzien. 

Lamscurry met amandelen

  • 1 kg lamsvlees zonder bot, in blokjes
  • 1 eetlepel fijngeraspte verse gember
  • 110 gram amandelen, fijngehakt
  • 200 ml slagroom
  • 200 ml melk
  • 50 gram geklaarde boter
  • 4 uien, in ringen
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 theelepels korianderzaad
  • 2 theelepels zwarte peperkorrels
  • 1 theelepel kardemomzaad (uit de peulen gepeuterd)
  • 8 kruidnagels
  • 1 eetlepel koenjit (gemalen geelwortel)
  • 2 theelepels suiker
  • wat citroensap
Haal het overtollige vet van de blokjes lamsvlees en schep het vlees om met de gember en wat zout. Laat dit minimaal een uur intrekken.
Verwarm de melk en room met de amandelen tot net onder het kookpunt. Zet het vuur uit en laat minimaal 15 minuten intrekken. 
Maal de koriander, peper, kardemom en kruidnagel in een specerijenmolen, koffiemolen of kleine keukenmachine fijn. 
Verhit de geklaarde boter in een braadpan. Bak de uien en uitgeperste teentjes knoflook hierin een paar minuten. Voeg de specerijen toe en bak 2-3 minuten. Haal het uienmengsel uit de pan en leg even op een bord. 
Zet het vuur hoger en bak het vlees,eventueel in gedeelten, totdat het lichtbruin ziet. Voeg dan het uimengsel  weer toe. Voeg op hetzelfde moment de amandelmelk (inclusief de amandelstukjes), de koenjit en de suiker toe. Roer goed. Laat, met het deksel op de pan, ongeveer 1,5 uur stoven. Als het vlees bijna gaar is, haal je het deksel van de pan en laat je het vocht iets indikken. Proef, na het indikken, of er nog zout bij moet. 
Breng op het laatste moment op smaak met wat citroensap.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen