dinsdag 13 juli 2010

Kersenpistachetaart

Het is weer kersentijd. Heerlijk. In onze omgeving zijn er best wat kwekers/tuinders/boeren die kersen van eigen boom te koop hebben. Dus meer kans op verse en lekkere kersen. Ook al moet ik toegeven dat de kersen die ik in deze taart gebruikt heb uit de supermarkt (en zelfs uit Griekenland) komen. Niet zo goed dus wat voedselkilometers betreft als je bedenkt dat er bijna om de hoek ook Nederlandse kersen te krijgen zijn. Maar ze waren wel lekker. 

 

Kersenpistachetaart

(vorm doorsnede van 22 cm)
  • 175 gram bloem
  • 100 gram ijskoude boter, in blokjes
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • ± 2 eetlepels ijskoud water
  • 100 gram pistachenoten
  • 100 gram boter
  • 100 gram suiker
  • 1 ei
  • 400 gram kersen
Doe de bloem, basterdsuiker en de blokjes boter in de kom van een keukenmachine en meng totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg dan het water toe. Meng - zo kort mogelijk - totdat het deeg een bal vormt. Laat het deeg 15 minuten rusten in de koelkast. Rol het met een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel met een iets grotere diameter dan de vorm. Bekleed de vorm met het deeg. Zet de beklede vorm tot gebruik in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 C. 
Maal de pistachenoten fijn, maar zorg ervoor dat het geen poeder wordt en er nog een paar wat grotere korrels in zitten. Laat de boter zacht worden en klop deze met de suiker romig. Klop er het ei door. Meng er dan de gemalen pistachenoten door. Verdeel dit mengsel over de bodem van de taart. 
Halveer en ontpit de kersen. Verdeel de kersen over het pistachemengsel.
Bak de taart 35 minuten in de oven.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen