donderdag 10 februari 2011

Appelkweepeertaart

Een tijdje terug heb ik kweepeerpasta gemaakt. Manlief snoept er af en toe van en zeurt dat ik er wat mee moet maken. Ik heb het toch niet voor niets gemaakt? Dus bij deze.

Als je geen kweepeerpasta, -gelei of iets dergelijks kan vinden kun je dat ook vervangen door vijgenjam. Ik denk dat dat ook een lekkere combinatie is.

De donkere vlekken op de taart komen erop omdat ik de taart 10 minuten voor het einde van de baktijd nog bestrooid heb met een lepel donkerbruine basterdsuiker.




Appelkweepeertaart

(quichevorm met doorsnee van 22 cm)
  • 175 gram bloem
  • 100 gram boter, in blokjes
  • 2 eetlepels (fijne) suiker
  • ± 2 eetlepels ijskoud water
  • 150 gram kweepeerpasta
  • 100 ml crème fraîche
  • 600 gram appel
  • 1 ei
  • 2 dl melk
  • 10 gram custardpoeder
  • 10 gram suiker
Maak het korstdeeg door de bloem, basterdsuiker en de blokjes boter in de kom van een keukenmachine te doen en dit te mengen totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg dan 1 eetlepel koud water  toe. Meng - zo kort mogelijk - totdat het deeg een bal vormt. Misschien moet er nog een klein beetje water bij. Laat het deeg 15 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg met een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak uit. Bekleed de vorm met het deeg. Zet de beklede vorm weer 15 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 C.  Bedek de  taartbodem met bakpapier en doe hier vervolgens een steunvulling (bijvoorbeeld overjarige gedroogde bonen - kun je hergebruiken met dit doel) in. Bak de taartbodem 20 minuten. 
Snijd ondertussen de appels in vieren en verwijder het klokhuis. Ze hoeven niet geschild te worden. Snijd elk kwart in dunne schijfjes. 
Snijd de kweepeerpasta in kleine blokjes en meng met de crème fraîche. 
Klop in een kommetje het ei los met de melk, custardpoeder en suiker. 
Verwijder na het voorbakken de steunvulling en bakpapier. Verdeel het kweepeermengsel over de bodem van de taart. Bedek metde helft van appelschijfjes. Verdeel het eicustardmengsel erover. Bedek met de rest van de appelschijfjes. Bak de taart in ± 35 minuten gaar in een oven van 180C. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten