vrijdag 4 februari 2011

Tagliatelle met prei en gerookte makreel

In dit gerecht wordt zoete witte wijn gebruikt. Ik had nog een restje over van deze wijn die wij eerder als dessertwijn hadden gedronken. Het was een beetje een experiment om hem in een hartig gerecht te gebruiken, maar het viel goed uit. Het zoete in de wijn en het zure van de citroen hielden elkaar mooi in evenwicht. Daarbij het zoete van de prei en het rokerige van de makreel. Alleen niet zo´n fotogenieke combinatie, dus geen foto vandaag. 

Tagliatelle met prei en gerookte makreel

(4 borden)
  • 500 gram prei, in dunne ringen
  • 20 gram boter
  • 2 eetlepels verse marjoraan, fijngehakt
  • 1/2 ui, fijngesnipperd
  • 2 dl zoete witte wijn
  • sap en rasp 1/2 citroen
  • peper, zout
  • 100 ml crème fraîche
  • 250 gram gerookte makreel
  • 250 - 300 gram verse tagliatelle
Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de prei toe en schep even om. Bestrooi met peper en zout en voeg 1 dl water toe. Breng aan de kook. Doe dan een deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat de prei zo´n 15 minuten zachtjes smoren totdat deze goed zacht (maar geen snot) is. Roer de marjoraan erdoor. 
Breng in een kleine pan de wijn met de ui aan de kook. Laat tot de helft inkoken. Voeg de citroenrasp toe en 1,5 eetlepel citroensap. Roer de crème fraîche erdoor. Laat heet worden. Breng op smaak met peper, zout en eventueel meer citroensap. Verwarm de makreel in de saus. 
Kook de tagliatelle net gaar. 
Schep 1/4 deel van de prei in een diep bord. Draai hierop een nestje van 1/4 deel van de tagliatelle. Schep hierbovenop 1/4 deel van de makreel met saus. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen