maandag 10 maart 2014

Peerchocoladetaart

Voor deze taart moet je eerst de peren pocheren in een suikerwater. Eventueel kun je het water ook (deels) vervangen door een wat zoetere witte wijn. Als je het pocheervocht laat afkoelen en invriest kun je het een aantal keren opnieuw gebruiken.

Peerchocoladetaart

(quichevorm met losse bodem, 22 cm doorsnee)
  • 175 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 20 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram koude boter, in blokjes
  • 1 theelepel citroensap
  • 1-2 eetlepels ijskoud water
  • 4 niet te rijpe peren
  • 4 deciliter water (of wijn)
  • 150 gram suiker
  • stukje citroenschil of kaneelstokje
  • 130 gram pure chocolade
  • 1 deciliter slagroom
  • 0,75 deciliter melk
  • 30 gram suiker
  • 1 ei
Maak eerst het korstdeeg. Doe hiervoor bloem, bakpoeder, suiker en boter in de kom van de keukenmachine en meng tot een kruimelig mengsel. Voeg dan het citroensap en 1 lepel koud water toe en draai zo kort mogelijk tot het deeg samenkomt. Voeg eventueel iets meer water toe als dat nodig is. Vorm van het deeg een bal en leg in een boterhamzakje een half uurtje in de koelkast. 
Breng het water met de suiker en citroenschil of kaneelstokje aan de kook. Schil ondertussen de peren, halveer ze en haal het klokhuis er met een meloenbolletjeslepel uit. Doe de peren in de pan en laat op het laagste vuur ± 30 minuten pruttelen tot de peren zacht zijn. Laat in het vocht afkoelen. 
Vet de vorm in en leg een stuk bakpapier op de bodem. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een ronde lap van 2-3 mm dik. Bekleed hiermee de vorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg een vel bakpapier op het deeg en leg hierop een steunvulling. Zet de vorm nog een kwartiertje in de koelkast. 
Verwarm de oven voor op 170C. Bak de bodem met de steunvulling 15 minuten, verwijder de steunvulling en bak nog 5 minuten. 
Maak ondertussen de chocoladevulling. Doe hiervoor de slagroom, melk en chocolade in een hittebestendige kom. Hang deze boven een pan met een laagje bijna kokend water en laat de chocolade smelten. Schud af en toe en roer voorzichtig tot een egaal mengsel. Meng de suiker en het ei erdoor. 
Giet de chocoladevulling in de voorgebakken deegbodem. Verdeel de peerhelften met de bolle kant naar boven over de taart. Bak de taart nog 30-40 minuten op 170C tot de bodem gaar is. De chocoladevulling wordt steviger als de taart afkoelt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen