zondag 1 maart 2015

Slof met pistachenoten, bloedsinaasappel en meringue


Dit blijft zo lekker. Dit sloffendeeg, een nootjesvulling, een crème van een citrusvrucht en daarop zoet schuim. Deze keer maakte ik de frangipane met pistachenoten en de crème met bloedsinaasappel. Eigenlijk is het jammer dat je het mooie groen en roodoranje door de meringue niet ziet. Des te groter is de verrassing als je dan de taart aansnijdt. Mannetje Q vond 'm niet zo lekker. Wat vervelend nou.
Met een beetje geluk kun je nog net bloedsinaasappels vinden, want dat seizoen loopt op zijn eind.


Slof met frangipane van pistachenoten, bloedsinaasappelcrème en meringue

(vorm van 20 centimeter doorsnee)
  • 180 gram boter (kamertemperatuur)
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 2 gram zout
  • 1 eidooier (bewaar het wit voor de meringue)
  • 250 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 60 gram boter
  • 80 gram pistachenoten (gepeld, ongezouten)
  • 1 ei
  • 20 gram bloem
  • 30 gram suiker
  • 3 bloedsinaasappels
  • 0,5-2 deciliter met melk
  • 15 gram custardpoeder
  • 15 gram suiker
  • 2 eiwitten
  • 35 milliliter water
  • 110 gram suiker
Snij de 180 gram boter in blokjes en doe ze in een kom. Meng met de suiker, het zout en de eidooier. Dit kan met een handmixer met kneedhaken, maar ook met een keukenmachine. Het mag best iets zacht worden. Kneed de 250 gram bloem en bakpoeder er daarna door. Verpak het deeg in plastic folie (of boterhamzakje) en leg een uurtje in de koelkast.

Pers 1 bloedsinaasappel uit. Schil de andere 2 zo dik dat je het wit ook meeneemt. Snijd de partjes uit de vliezen. Vang het sap hierbij op. Knijp ook het laatste sap uit de vliezen. Vul het sap met melk aan tot 2 deciliter. Breng het vocht aan de kook. Roer de custard en suiker met een beetje van het vocht tot een papje. Roer dit met een garde door het kokende vocht en laat 1 minuut doorkoken. Laat de vla afkoelen.

Maal de pistachenoten fijn, maar niet zo fijn dat het meel wordt. Klop de 60 gram boter zacht. Meng de pistachenoten, het ei, de 20 gram bloem en de suiker erdoor. Dit is de frangipane.


Verwarm de oven voor op 170C.

Rol het deeg uit tot een ronde lap van 20 cm doorsnee. Leg in de vorm. Verdeel de frangipane over het deeg, maar laat 1,5 cm buitenrand vrij. Bak de taart in 30-40 minuten lichtbruin. Laat afkoelen in de vorm.

Verdeel de bloedsinaasappelvla over de frangipane. Leg hierop de de partjes bloedsinaasappel.


Doe de eiwitten in een brandschone kom en klop ze tot stijve pieken. 
Breng de suiker met het water aan de kook. Schud zodat de suiker oplost. Laat verder koken tot de siroop een temperatuur van 121C heeft. Giet deze siroop in een straaltje bij het eiwit terwijl je verder klopt. Klop tot het eiwit weer afgekoeld is. 

Verdeel de meringue over de zij- en bovenkant van de bloedsinaasappel zodat de hele vulling bedekt is. Brand het eiwitschuim met een gasbrander of zet heel (!) even onder een hete grill. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen