vrijdag 19 juni 2015

Supersalade met bloemkoolhummus, chioggiabiet, quinoa, blauwe bessen, alfafa en feta

Zoals ik een weekje geleden al schreef, heb ik tijdens onze USA-vakantie een supersalade gegeten. Daardoor geïnspireerd maakte ik zelf ook zo'n supersalade. Ja, er zitten veel verschillende ingrediënten in, maar daardoor is ie ook zo super en gevarieerd en lekker. 




Supersalade met bloemkoolhummus, chioggiabiet, quinoa, blauwe bessen, alfafa en feta

  • sap van 1 limoen
  • 2 theelepels honing
  • 2 eetlepels walnootolie
  • 1 eetlepel milde olijfolie
  • 1 theelepel maanzaad
  • peper, zout
  • 1 pot kikkererwten (± 400 gram)
  • 1 klein teentje knoflook
  • 2 eetlepels tahin
  • 1/4 theelepel komijn
  • sap van 1/2 citroen
  • 1/2 jalapenopeper, fijngehakt 
  • 1 eetlepel fijngehakte verse peterselie
  • 150 gram bloemkool
  • 150 gram regenboogsnijbiet*)
  • 75 gram rucola
  • 1 komkommer
  • 200 gram quinoa/bulgur*) (of 1 van beide)
  • 1 gele paprika
  • 100 gram blauwe bessen
  • 100 gram alfafa
  • 1 geel bietje
  • 1 chioggiabietje
  • 200 gram feta
Klop een dressing van limoensap, honing, walnootolie, olijfolie en maanzaad en breng op smaak met peper en zout. Zet even apart. 
Maak vervolgens de hummus. Giet hiervoor de kikkererwten af, maar vang het vocht op. Doe de kikkererwten in een keukenmachine of hoge mengkom. Pers het teentje knoflook erboven uit. Doe de tahin, komijn, citroensap en wat zout erbij. Maal fijn of pureer met de staafmixer. Voeg eventueel wat van het opgevangen vocht erbij om de hummus smeuïger te maken. De hummus moet niet smeerbaar zijn deze keer. Proef en voeg eventueel nog wat zout of citroensap toe. Maal of hak de bloemkool tot fijne korrels. Roer de jalapenopeper, bloemkool en peterselie door de hummus. 
Kook de bulgur/quinoamix met een dubbele hoeveelheid water in ± 15 minuten gaar. Giet eventueel overgebleven vocht af en laat iets afkoelen. 
Halveer de komkommer in de lengte en snijd in schuine plakjes.
Halveer de paprika, verwijder de zaadlijst, en snijd in reepjes.
Schil de bietjes en snijd ze op een mandoline horizontaal in plakjes van 1-2 mm. 
Snijd de feta in dunne plakjes. 
Verdeel de helft van de komkommer, paprika en blauwe bessen over 4 grote kommen. Meng de snijbiet en rucola met de dressing. Verdeel dit over de 4 kommen. Schep hierop de quinoa/bulgur. Schep er mooie bol hummus met bloemkool op. Verdeel de rest van de komkommer, paprika, blauwe bessen en plukjes alfafa erover. Steek de plakjes biet aan de zijkanten in de salade. Verdeel als laatste de feta over de salade. 

*) Je kunt hele jonge snijbiet kopen, zo klein als slablaadjes, maar grotere stengels (vergelijk met wilde spinazie, of kleine rabarber) zijn ook prima. De blaadjes kun je zo gebruiken. Van het grote snijd je blad in repen en de stengels (met de mooie kleurtjes) in dunne boogjes
*) Ik had nog een pak bulgur met quinoa staan van artisan, maar je kunt ook 1 van beide gebruiken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen