zondag 14 juni 2015

Vakantie-eten USA 3 - Zalm uit de oven met maple syrup

In de koelkast van ons lieve huisje stond een pot homemade maple syrup. In gewoon Nederlands esdoornsiroop of ahornsiroop. Lokale specialiteit in Canada, maar blijkbaar ook in Maine. En erg lekker. Zo lekker dat wij in de krappe week dat wij er waren de pot nagenoeg leeg hebben gegeten. Niet alleen over de pannenkoeken en de wafels maar ook over de vis. Niet een voor de hand liggende combinatie. Toch is het een lekkere combinatie. Wij aten dit ooit een keer bij de Canadese collega van manlief. Bij het zien van de zalm in de winkel kwam die eetherinnering weer boven. 
Nou moet ik wel eerlijk zeggen dat die keer lekkerder was. De zalm was nu een beetje droog geworden. Misschien was het mindere zalm, maar ik denk dat ik de oven te hoog heb gezet. Rare Fahrenheit ook. 


Zalm uit de oven met maple syrup

  • 600-800 gram verse zalmfilet met vel, aan 1 stuk
  • 4 eetlepels maple syrup
  • zout, peper
Verwarm de oven voor tot 160C. 
Doe de zalm in een goed passende ovenschaal. Druppel de maple syrup erover. Bestrooi met peper en zout. Dek af met aluminiumfolie. Zet de zalm 15 minuten in de oven. Haal dan het folie eraf en laat nog 5-10 minuten verder garen en de maple syrup iets karamelliseren. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten