vrijdag 12 juni 2015

Vakantie-eten USA 2 - Maine - Kreeft

Na het drukke New York met ongelooflijk veel eetgelegenheden reden we een heel stuk noordelijker, naar Maine. Om precies te zijn naar Franklin, vlakbij Ellsworth, een half uur rijden van Acadia National Park. Via airbnb hadden we daar een heel mooi, rustig plekje gevonden. Een houten huis met een cuppala bovenop waar we lekker konden chillen. Keuken was prima ingericht. Hier mocht ik weer aan mijn kookdrang toegeven. Met superverse eitjes van de kippen en eenden die rondscharrelden over het erf, romige melk van koeien uit de buurt, homemade maple syrup, en bosbessen van het vorige seizoen uit de vriezer. Daar kon ik wel iets lekkers mee maken: pannenkoeken met maple syrup voor het ontbijt, wafels voor bij de thee en een keer brownies met bosbessen. Deze eieren vonden hun weg wel. 



Iets heel anders aten we ook: kreeft. Als je aan de kust van Maine bent, kun je haast niet anders. Wij moesten er overigens nog wel naar zoeken, want heel veel eettentjes waren nog gesloten omdat het toeristische seizoen nog niet begonnen was. Dat begon zo'n beetje de een na laatste week van mei. En toen kregen we dus ons bord met daarop een hele gekookte kreeft voor onze neus. 



Met een placemat met daarop een uitleg "kreeft-eten-voor-dummies".  De scharen waren al voorgekraakt. Dus het vlees daaruit krijgen, dat lukte nog wel. Uit de kleinere pootjes ging dat al een stuk lastiger. Het vlees uit het lichaam was niet aan mij besteed. Het groenige, de lever, vinden veel mensen het lekkerst, maar dat vind ik niet. Nu at ik mijn kreeft ook wel een beetje met een vooroordeel. Ik lust wel schaaldieren als garnalen, krab, langoustines, maar echt lyrisch word ik er niet over. En dat ben ik over kreeft ook niet. Het was wel leuk om een keer gegeten te hebben, maar voor mij, en voor manlief niet echt voor herhaling vatbaar. Niet dat het vies was, maar wij vonden het beiden teveel gepeuter voor iets dat niet echt superlekker was. De smaak is niet zo bijzonder dat het opweegt tegen het gedoe. Voor deze kreeft, inclusief frietjes en wat salade, betaalden we $20. Voor dat geld wilden wij proeven hoe een hele gekookte kreeft zou bevallen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten