vrijdag 11 september 2015

Rijstevlaai met kaneel en bramen

Van de week heb ik iets bijzonders gedaan. Ik heb voor de eerste keer een aflevering van Heel Holland bakt bekeken. Voor mij is dat bijzonder omdat ik nauwelijks tv kijk. Ik lees wel veel kookbladen en kookblogs, maar om de een of andere reden kan ik voor tv niet zoveel geduld opbrengen. Ben ook benieuwd of ik ze allemaal ga kijken. In elk geval zorgde deze aflevering met vlaai, abraham of sara en kokoskransen voor bakinspiratie. 

Mannetje Q keek het laatste stukje mee, en vraagt nu geregeld of ik nog een aflevering heb gezien. Die moeten nog komen heb ik uitgelegd. Zijn interesse zal wel niet zo veel met het bakken te maken hebben maar vooral met zijn schermpjesfocus. Zijn interesse in deze rijstevlaai was ook al nihil. Ik hoop dat er nog afhalers voor een stuk komen, want deze krijg ik echt niet in mijn eentje op. Anders ga ik de buren maar blij maken. 

Om in de Heel Holland bakt-manie mee te gaan heeft kookwinkel Oldenhof op facebook een soort mini-HHB, maar dan #heeloldenhofbakt. Deze rijstevlaai met kaneel en bramen heb ik daarvoor ingezonden. Beetje jammer dat het me niet lukte om het paarsrood van de bramen mooi op de foto te krijgen. 


Rijstevlaai met kaneel en bramen

(vorm met losse bodem van 26-28 centimeter doorsnee)

  • 1,2 deciliter melk
  • 10 gram droge gist
  • 10 gram suiker
  • 200 gram bloem
  • 2 gram zout
  • 20 gram zachte boter + voor invetten
  • 1 eidooier (bewaar eiwit voor de rijst)
  • 1 liter volle melk
  • 200 gram dessertrijst
  • 50 gram suiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 eetlepels mascarpone (of scheutje slagroom)
  • 1 eiwit 
  • 200 gram bramen (mag diepvries)
  • 1 blaadje gelatine
  • 1-2 eetlepels honing
  • beetje gesmolten witte chocolade voor de afwerking
Vet de vorm in met wat boter. 
Verwarm de melk tot 37C en roer de gist erdoor. Laat 5 minuten staan. Roer dan de suiker erdoor. 
Meng bloem en zout in de kom van de broodbakmachine. Voeg boter, melkgistmengsel en eidooier toe. Kneed in 7-10 minuten tot een soepele deegbal. Leg de bal in een ingevette kom en dek af met plastic folie, een vochtige theedoek of deksel. Laat het deeg ± 1 uur rijzen tot het in omvang verviervoudigd is. 
Breng voor de rijstepudding de melk, rijst, suiker en kaneel aan de kook. Laat 12-14 minuten op laag vuur pruttelen (zonder deksel op de pan) tot de rijst gaar en zacht is. Roer heel geregeld, want het koekt snel aan. Giet de rijstepudding op een platte schaal en roer af en toe door om snel een stuk af te koelen. 
Verwarm de oven voor op 180C. 
Rol het deeg dun (± 2 millimeter) uit. Zorg dat het echt een dunne lap is, want het deeg - zeker de korst - rijst nog en je wilt geen dikke broodkorst aan je rijstevlaai. Laat de deeglap nog 10 minuten rusten/rijzen en bekleed dan de vorm ermee. Snijd overhangende restjes af. 
Klop het eiwit stijf. Roer de mascarpone door de rijstepudding om deze iets losser te maken. In de oven verdampt er nog wat vocht en je wilt wel een smeuïge vulling. Spatel het eiwit door de rijst. Verdeel de rijstepudding over de deegbodem en bak de rijstevlaai in 25-30 minuten gaar. Laat een half uurtje in de vorm afkoelen en daarna op een rooster. 
Week het blaadje gelatine ± 5 minuten in koud water.
Pureer de bramen en zoet daarna met honing naar smaak. Verwarm 2 eetlepels van de puree en los hierin de uitgeknepen gelatine in op. Roer door de rest van de bramenpuree. Verdeel de puree over de bovenkant van de taart en laat nog 2 uur in de koelkast koelen. 
Versier de bovenkant eventueel nog met wat gesmolten witte chocolade of bestrooi met fijngehakte witte chocolade. 


(bron vlaaideeg: recept op de site van Heel Holland bakt)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen