zondag 29 november 2015

Franse boerderijkip uit de oven met gepofte knoflook


Deze kip aten we in Frankrijk. Hij was de dag ervoor door de boerin-buurvrouw geslacht. Een echte Franse boerderijkip. Mèt kop. Als ik thuis zou zijn geweest zou ik van het karkas soep hebben gemaakt. Gelukkig glipte manlief naar de keuken om het karkas af te kluiven. Het zou me erg tegen hebben gestaan als dat gewoon weg was gedaan. Dan heb je zo'n mooie kip, dan moet je ook zoveel mogelijk ervan gebruiken. 

Dit is meteen mijn inzending voor het foodblogevent. Daisy is deze maand de host en verzon het thema: "Gerechten uit de oven". Ik heb deze kip uit de oven niet speciaal voor het foodblogevent verzonnen, maar ik vind het zelf wel een leuke inzending. Niet zozeer wat recept aangaat, maar vooral vanwege de hele kip met kop op de foto. 


Franse boerderijkip uit de oven met gepofte knoflook


  • 1 grote kip (zeker 1,5 kilo)
  • 2 citroenen
  • 4 bollen knoflook
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel puree de piment
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel olie
Snijd 1 citroen in plakjes en bedek hiermee de braadslee.
Snij de andere citroen in 12 stukken. Haal van 1 bol knoflook de teentjes los. Vul de buikholte van de kip met de citroenstukken en teentjes knoflook. 
Pak de overige bollen knoflook in hun geheel elk in een eigen ingevet stuk aluminiumfolie. 
Roer zout tot en met olie door elkaar en wrijf de kip hiermee in. Laat nog een uurtje - afgedekt - op kamertemperatuur staan. Als je kip langer van tevoren klaarmaakt, zet 'm dan in de koelkast en haal 'm een uurtje voordat ie de oven ingaat eruit. 
Verwarm de oven voor op 200C. 
Leg de kip in de braadslee en leg de ingepakte knoflook erbij. 
Braad de kip in ± 1,5 uur gaar. Giet geregeld wat water in de braadslee om te voorkomen dat de citroen helemaal verbrandt. 
Serveer de kip met de gepofte knoflook. Die kun je gewoon uit de schilletjes knijpen

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen