zondag 25 september 2016

Bloemkool, mais, olijven, edamameboontjes met tahindressing

Dit jaar heb ik de verse mais ontdekt. Niet dat ik dat voor het eerst eet. Ik heb mais in mijn moestuin gehad en toen hebben we toch wel een aantal kolven afgekloven. Ook kocht ik wel eens verse maiskolven op de markt. Dat bleef beperkt tot 1-2 keer per seizoen. Dat blik mais is toch een stuk makkelijker. Maar het smaakt wel anders en ook lekker. Dus om nu van de verse maiskolven te genieten een recept met bloemkool, ook goedkoop op het moment. De blikmais komt wel weer in de chili. De edamameboontjes kun je onder andere in de diepvries bij de toko vinden. 




Geroosterde bloemkool, verse mais, olijven, edamameboontjes met tahindressing

  • 1 bloemkool (±750 gram)
  • 1 rode ui, in kwartringen
  • 1 theelepel komijnzaad (ongemalen)
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 1 rode peper, in ringetjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper, zout
  • 2 verse maiskolven
  • 100 gram zwarte olijven, ontpit
  • 400 gram edamameboontjes (gedopte versie)
  • 2 eetlepels tahin
  • 3 eetlepels yoghurt
  • sap 1/2 citroen
  • 1 volle theelepel honing
  • handvol basilicumblaadjes
Verdeel de bloemkool in 3-4 centimeter grote roosjes. Meng in een ovenschaal met ui, olie, komijn, karwij, peper en peper en zout naar smaak. Rooster de bloemkool in ± 30 minuten op 200C beetgaar. 
Kook de maiskolven 10 minuten. Laat iets afkoelen en snijd de korrels los van de kolf.
Kook de edamameboontjes in een klein laagje water 1-2 minuten, giet af en spoel heel even na met koud water. Ze hoeven niet helemaal koud te worden. 
Roer tahin, yoghurt, citroensap en honing door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel een klein beetje water toe als het heel dik blijft. 
Meng bloemkool, maiskorrels, olijven, edamameboontjes door elkaar. Druppel de tahinsaus erover en bestrooi met de basilicumblaadjes. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten