dinsdag 11 oktober 2011

Kerstjam

De inspiratie voor deze jam komt uit het boek zoete en hartige heerlijkheden. De jam is een leuk kadootje voor kerst. Ik weet dat dat nog lang duurt, maar een paar weken terug, toen ik deze jam maakte, waren er nog volop aardbeien. Dat loopt nu wel op zijn eind, maar misschien heb je nog geluk. Anders zul je diepvriesaardbeien (eigen oogst?) moeten gebruiken. Je moet niet 2 weken voor kerst 2 kilo aardbeien willen kopen. Dan zijn ze gigaduur en waarschijnlijk niet lekker.

Kerstjam

(8 potten) 
  • 2 kilo aardbeien
  • 2 sinaasappels
  • 2 citroenen
  • 1,5 kilo suiker
  • 6 blokjes anijs
  • 3 steranijs
  • 2 kaneelstokjes
  • 3 kruidnagels
Doe de sinaasappels in een pannetje en zet ze onder water. Breng aan de kook en laat ze 45 minuten koken. Hak ze dan grof. Haal de pitten eruit en houd die apart.
Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Als ze groot zijn, kun je ze doormidden snijden. Doe ze in een grote pan. Strooi de suiker erover. 
Pers de citroenen uit en giet het sap bij de aardbeien. Schraap het wit uit de citroenhelften en doe dit met de pitten van citroen en sinaasappel in een stukje kaasdoek. Knoop het dicht en leg bovenop de aardbeien. Schep de sinaasappelpulp erop. Laat dit een nacht staan.
Doe de volgende dag de anijsblokjes erbij. Doe steranijs, kaneelstokjes en kruidnagels in een thee-ei (of stukje kaasdoek) zodat je ze straks in een keer eruit kan vissen. Doe in de pan erbij.
Leg een schoteltje in de vriezer. 
Breng alles aan de kook terwijl je roert zodat de suiker oplost. Laat ongeveer 15 minuten koken. Roer geregeld. Vis het thee-ei en het citruspulpbuideltje eruit. Laat goed uitdruppen / knijp goed uit. Let wel op want de jam is loeiheet. Doe dan een beetje jam op het ijskoude schoteltje. Als je met je vinger er een spoor in kan trekken en het bij de randjes een beetje "verkreukelt" is de jam goed. Kook anders nog 2 minuten door voordat je opnieuw test. Giet de jam in gesteriliseerde potten en draai de deksel erop. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten