dinsdag 18 oktober 2011

Wortel tarte tatin

In het boek Plenty van Yotam Ottolenghi staat een mooie foto van een hartige tarte tatin. Op het eerste gezicht lijkt het een worteltaart, maar bij lezing van het recept blijkt het een krieltjestomatentaart te zijn. Door dit recept, of eigenlijk de foto, geïnspireerd maakte ik deze worteltjestaart.


Wortel tarte tatin

(vorm doorsnee 20 cm)
  • 40 gram suiker
  • 10 gram boter
  • paar blaadjes verse salie, in dunne reepjes
  • 400 gram wortel
  • 5 plakjes bladerdeeg
  • 50 gram parmezaanse kaas, fijngeraspt
Leg een rondje bakpapier op de bodem van de vorm. 
Strooi de suiker gelijkmatig over de bodem van een pannetje. Verdeel de boter er in kleine stukjes over. Zet het pannetje op een laag vuur. Laat rustig smelten, roer niet. Als de boter begint te pruttelen zet je het vuur iets hoger en roer je rustig. Als de suiker bruin is geworden (niet te donker, want dan is hij verbrand, en bitter) giet je de karamel over de bodem van de vorm. Bestrooi met de salie. 
Snijd de wortel in 1,5 cm dikke plakjes. Kook ze in ongeveer 10 minuten net gaar. 
Laat het bladerdeeg ontdooien. Strooi 1/4 deel van de kaas op 1 plakje. Leg een volgend plakje erop. Bestrooi weer met 1/4 deel van de kaas. Leg een volgend plakje bladerdeeg erop. Ga zo door tot deeg en kaas op zijn. Rol het deeg uit tot een plak die groot genoeg is om over de wortel heen gevouwen te kunnen worden. 
Verwarm de oven voor op 220C. 
Zet de wortelstukjes netjes rechtop en goed tegen elkaar aan in de karamel. Dek af met het bladerdeeg. Duw de zijkanten goed tegen de onderkant van de vorm. 
Bak de taart eerst 15 minuten op 220C. Verlaag dan de temperatuur naar 200C en bak nog 20 minuten tot het deeg mooi bruin en knapperig is. 
Keer de taart (voorzichtig!) om op een groot bord zodat het deeg onder komt te liggen. Serveer direct met bijvoorbeeld een groene salade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten