Het idee voor deze combinatie komt uit Homemade van Yvette van Boven. Ik heb de combi voor de hoofdingrediënten overgenomen maar verder niet meer in het recept gekeken. Dit was de eerste keer dat ik gierst klaarmaakte (en volgens mij ook at). Het klaarmaken ging net goed. Ik had heel netjes de aanwijzing op de verpakking gevolgd, maar zo´n 5 minuten voor het einde van de kooktijd was al het water al opgenomen. Gelukkig had ik het op tijd door. Volgende keer dus iets meer water in de pan doen. Het eten ging ook goed. Ik vond het niet echt een uitgesproken smaak. Iets grover van structuur en iets meer bite dan couscous. Wel lekker ter afwisseling.
Pompoen met paddenstoelen en gierst
( 3 personen)
- 400 gram pompoen, in parten
- 1 eetlepel olijfolie
- 6 blaadjes salie, gehakt
- 3 teentjes knoflook, ongepeld
- 250 gram kastanjechampignons
- 200 gram oesterzwammen
- klontje boter
- 100 gram gierst
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
- peper, zout
Meng de ene lepel olijfolie met de salie en bestrijk de pompoen hiermee. Leg de pompoen in een grote ovenschaal waar je straks de rest van de ingrediënten bij kan doen. Bak de pompoen 20-30 minuten in een oven van 200C. Bak de teentjes knoflook mee.
Snijd de kastanjechampignons in kwarten en de oesterzwammen in reepjes. Verhit wat boter in een koekenpan en bak de champignons 5 minuten op hoog vuur, terwijl je ze geregeld omschept. Voeg nog een klontje boter toe en doe de oesterzwammen erbij. Bak nog zo´n 3 minuten. Bestrooi met peper en zout. Doe het vuur uit en laat even in de pan staan.
Doe 4 dl water, een snuf zout en de gierst in een pan. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 25 minuten zacht koken. Controleer of het niet droog kookt.
Haal de teentjes knoflook uit de pompoen. Verwijder het schilletje en prak ze fijn. Meng met de peterselie en 3 lepels olie. Roer dit door de gierst.
Meng de gierst met de paddenstoelen en de pompoen. Serveer koud, lauw of heet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten