zondag 13 mei 2012

Tajine van wortel, kikkererwten en pruimen

Else, dit eet je morgen.


Tajine van wortel, kikkererwten en pruimen

(4 personen)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, in halve ringen
  • 1 teentje knoflook
  • 600 gram wortel
  • 1 eetlepel honing
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • harissa (anders cayennepeper)
  • zout
  • 1 sinaasappel
  • 300 gram gare kikkererwten
  • 125 gram gedroogde pruimen
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • couscous om erbij te serveren
Verhit de olie in een braadpan. Fruit de ui 2 minuten op hoog vuur en laat dan nog op laag vuur 10 minuten zacht bakken. 
Schil ondertussen de wortel en snijd in (halve) plakjes. 
Pers het teentje knoflook uit boven de ui en voeg de wortel toe. Doe ook de komijn, kurkuma, wat zout en naar smaak harissa erbij. Voeg de helft van de honing toe en 1 dl water. Breng aan de kook en doe dan de deksel op de pan. Zet het vuur laag en laat in 10-15 minuten de wortel bijna gaar worden. 
Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil er af. Doe dit bij de resterende honing. 
Schil de rest van de schil er dik af en vang het sap op. Snijd de partjes uit de sinaasappel. Doe al het opgevangen sap bij de honing met rasp.
Doe de kikkererwten, pruimen en stukjes sinaasappel in de pan en laat warm worden. 
Doe dan het honingsinaasappelsap en het sesamzaad erbij. Proef of het goed op smaak is. Voeg anders nog wat harissa of zout toe. 

1 opmerking:

  1. Heb er nu al zin in!! Maar ik zal ff geduld moeten hebben... Super bedankt weer he? lfs

    BeantwoordenVerwijderen