donderdag 19 juli 2012

Sodabread met rozijnen en karwij

Het idee voor de vulling van dit brood komt uit mijn Ballymaloe-receptenmap. Daar wordt het emigrantenbrood genoemd. Het lijkt mij een combinatie uit de Jiddische / Oost-europese keuken. Misschien dat de Ieren die naar Amerika geëmigreerd waren de combi van hen overgenomen hebben en dit aan hun eigen sodabread hebben toegevoegd.

Sodabread met rozijnen en karwij

(voor 2 niet al te grote broden)
  • 450 gram bloem
  • 200 gram volkorenmeel
  • 1,5 afgestreken theelepel baking soda
  • 1,5 afgestreken theelepel zout
  • 6 dl karnemelk
  • 75 gram rozijnen
  • 2 theelepels karwijzaad
Verwarm de oven voor op 230C.
Zeef de bloem boven een wijde kom met het zout en de baking soda. Schep het volkorenmeel er luchtig bovenop. (volkorenmeel zeven werkt niet echt - je houdt dan de zemelen over) Maak een kuil in het midden en schenk hierin bijna alle karnemelk. Werk met de vingers van een hand (maak een soort klauw) de bloem snel door de melk. Kneed niet, maar vorm het snel en voorzichtig tot een deeg en werk de rozijnen en het karwijzaad er gelijkmatig door. Kieper het deeg op een bebloemd werkvlak.
Was en droog je handen. Verdeel het met een bebloemd mes in 2 delen en vorm elk deel tot een afgeplatte bal. Keer ze om zodat ook de plakkerige kant in de bloem komt te liggen. Kerf met een bebloemd mes een kruis in de bovenkant ("om de elfjes te laten ontsnappen") over de hele lengte en breedte van de bovenkant. Leg de broden op de bakplaat en bak ze 15 minuten op 230C. Verlaag de temperatuur dan naar 200C en bak de broden nog 25-30 minuten. Ze zijn goed als ze hol klinken. Laat eventueel nog, met de onderkant boven, 5 minuten langer bakken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten