maandag 9 juli 2012

Vakantie-eten - Istanbul 5 - boza

Stel je een soort cafe voor, maar dan met een hoog plafond, een soort ouderwetse apothekersbalie, gepolijst hout, planken met flessen azijn langs de muur en plastic potten met een lichtgeel, crèmeachtig goedje. ´s Middag komen daar de tieners naar elkaar lonken en een glaasje boza lepelen.

Dit was voor mij het meest verrassende van de culinairy tour waar mijn vorige post over ging. Van boza had ik nog nooit gehoord. Gefermenteerde gierst klinkt ook niet lekker. Dat was het wel.

Eigenlijk is het heel simpel. Je kookt gemalen gierst gaar, wrijft de pap door een zeef (volgens mij kost dat wel wat inspanning), voegt wat suiker toe en iets gist en laat het op de juiste temperatuur staan tot het gaat gisten. Je krijgt dan een lichtzure pap. Denk appelmoes, daar heeft het wel wat van weg.

Boza eet je, naast puur, òf met een snuf gemalen kaneel òf met geroosterde kikkererwten. Omdat de bozaman alleen boza en azijn (allebei gefermenteerd, dus logisch ?!) maakt, gaat hij geen kikkererwten roosteren. Nee, die moet je in een zakje bij de overburen halen. Het snufje kaneel heeft hij nog net.
afbeelding-boza-turks

Ik ga dit zeker een keer zelf proberen te maken. Alleen nog uitzoeken wat een goede temperatuur is. En een goed recept, want googelen levert vooral varianten met bulgur (turkse oorsprong) of met tarwe (bulgaarse oorsprong).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten