Het sausje bij deze balletjes van kipgehakt komt uit een fles. Misschien niet zo culinair verantwoord, maar soms wel makkelijk. Als ik kijk naar de ingredienten valt het nogal mee: suiker, water, chilipepers, zout, knoflook, azijn en iets om te binden zou ik ook gebruiken. Alleen kaliumsorbaat staat niet in mijn keukenkastjes. Sinds ik bapao heb gemaakt, waar deze fles ook bij op tafel kwam, is GZQ nogal fan van deze saus. Dus deze kipballetjes gingen ook vlot naar binnen.
In de kipgehaktballetjes gebruik ik 1 limoenblaadje. Dat proef je goed. Als limoenblad een nieuwe smaak voor je is, zou ik misschien maar een half blaadje gebruiken. Te veel is in dit geval niet erg lekker, vind ik.
Aziatische kipgehaktballetjes met chilisaus
(3 personen)- 300 gram kipgehakt
- 2 teentjes knoflook, uit de pers
- 1 theelepel fijngehakt citroengras (diepvries toko)
- 1 klein rood scherp pepertje, heel fijn gehakt
- 1 theelepel vissaus
- 1 limoenblaadje, ragfijn gesnipperd
- 2-3 eetlepels rijstbloem
- eventueel klein scheutje melk
- scheutje olie om in te bakken
- 5 eetlepels zoetzure chilisaus
Kneed alle ingredienten behalve de olie en chilisaus goed door elkaar. Als het heel plakkerig aanvoelt, kun je nog wat extra rijstbloem toevoegen. Ik vond mijn kipgehakt zachter en plakkeriger dan rundergehakt.
Rol 15 balletjes van kipgehakt. Was daarna je handen heel goed met heet water en zeep. Je werkt ten slotte met rauwe kip, en dan ook nog fijngemalen.
Verhit een koekenpan en doe een scheutje olie in de hete pan. Wals de olie even rond en leg de kipgehaktballetjes in de pan. Laat op hoog vuur bakken tot ze een bruin korstje krijgen en schud dan met de pan. De balletjes komen dan vanzelf los. Zorg dat een andere kant onder komt te liggen en bak die ook bruin. Doe een deksel op de pan en laat rustig 10 minuten verder garen. Voeg dan de chilisaus en 3 lepels water toe. Laat met de deksel op de pan nog 5 minuten pruttelen.
Erbij aten wij mihoen met peultjes en paprika en een stuk gegrilde ananas.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten