dinsdag 9 augustus 2016

Quinoa met bloemkool, gele en rode bietjes, geitenkaas, hazelnoten, jumborozijnen en mangodressing

Gele bietjes. Vooral dungeschaafd in rauwe vorm blijven ze zo mooi knalgeel. Bij het koken worden ze iets donkerder en bruiner. Dat is wel een beetje jammer. De gele mangodressing helpt ook niet om de salade knalgeel te houden. De rode bietjes en de granaatappelpitten verpesten de boel een beetje. Omdat ik de gele bietjes eruit wilde laten springen heb ik die apart gehouden en in plakjes op de salade gelegd in plaats van ze erdoor te mengen.
Die mangodressing is nog even melden waard. In een #foodybox van een tijdje terug zat een flesje mango(pulp)azijn van oil&vinegar. Een dressing van mango, suiker en azijn. Dus niet een pure azijn gemaakt door mangosap te laten fermenteren. Wel lekker. En erg duur. Omdat ik dit gerecht voor 9 mensen maakte vond ik nogal zonde om daar het hele flesje door heen te doen. Dat bewaar ik wel voor als ik een keer makkelijk wil doen voor een salade voor 2. Dus ik maakte de dressing gewoon zelf door een supermango te pureren en er 2 eetlepels azijn, gewone natuurazijn, door te doen. Geen suiker. Dat hoefde niet. De smaak was fris en fruitig genoeg. Als je 'm iets ronder van smaak wilt, gebruik dan een iets chiquere azijn.

Als je uitgaat van rauwe bietjes, kijk dan hier even voor het koken van de bietjes. De gele zul je zelf moeten koken denk ik. Voorgekookte gele bietjes ben ik nog nooit ergens tegengekomen. Alleen rood kan natuurlijk ook. Kook rood en geel in elk geval niet samen, want door het bietenrood kleuren je gele bietjes roze.

Ook nog even over de jumborozijnen. Die kreeg ik in de #arabfoodbox en ik ben helemaal enthousiast. Die waren echt lekker. Toen ik laatst in de markthal in Rotterdam was, heb ik maar meteen een kilo gekocht. Maar je kunt ze ook online vinden of in je Turkse supermarkt. 


Quinoa met bloemkool, gele en rode bietjes, geitenkaas, hazelnoten, jumborozijnen en mangodressing

(4-5 personen)
 • 75 gram jumborozijnen
 • 1 eetlepel granaatappelmelasse
 • 75 gram hazelnoten
 • 1 granaatappel
 • 1/2 bloemkool, in hele kleine roosjes (±500 gram)
 • 300 gram gare rode bietjes
 • 500 gram gare gele bietjes
 • 400 gram (gemengde) quinoa
 • 1 kleine, rijpe, zoete mango 
 • 2 eetlepels azijn
 • 100 gram zachte geitenkaas
Doe de jumborozijnen met de granaatappelmelasse en een lepel water in een kommetje, verwarm even in de magnetron en laat wellen tot je de salade gaat samenstellen. 
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan, laat ze even afkoelen en hak ze grof. Zet apart. 
Rol de granaatappel stevig over een hard oppervlak terwijl je duwt. Zo komen de pitten losser te zitten. Snijd de granaatappel doormidden en breek de pitten eruit. Verwijder de witte vliesjes. 
Doe de bloemkool in een pan en overgiet met kokend water. Schep met een schuimspaan in een zeef om goed uit te lekken. 
Kook in het water van de bloemkool de quinoa gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Bij mij duurde dat 10 minuten. 
Snijd de bietjes in blokjes. Houd rood en geel gescheiden. 
Pureer de mango met de azijn, meng er wat zout en peper door en proef of je er eventueel een heel klein beetje honing of suiker door wilt. 
Meng de quinoa met de bloemkool, rozijnen (met weekvocht), mangodressing en rode bietblokjes. Schep in een mooie schaal en bestrooi met de gele bietblokjes, hazelnoten, granaatappelpitten en verkruimel de geitenkaas erboven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten