vrijdag 12 augustus 2016

Verse pasta met groene asperges, saffraan en zalm

Het avondeten van vandaag leidde tot een zoektocht op internet naar de prijs van saffraan. Want dat saffraan een hele dure specerij is, dat wisten we wel, maar we wilden graag weten hoe duur saffraan dan echt is. Daar kwamen we niet helemaal uit. De prijzen varieerden van 8.000 tot 25.000 euro per kilo. Dat komt ook een beetje door de verpakkingseenheid. Het maakt nogal uit of je een buisje van 0,05 gram in de supermarkt koopt of een bakje van 1 gram. In elk geval was het voor GZQ reden om de pan heel goed uit te schrapen en alle draadjes uit de pan op zijn bord te krijgen. Ook moesten we even kijken of je tong geel wordt als je er een draadje saffraan op legt. 

Verse pasta met groene asperges, saffraan en zalm

  • 1 buisje saffraan (0,1 gram)
  • 500 gram groene asperges
  • 300 gram verse tagliatelle
  • klont boter
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 deciliter witte wijn
  • peper, zout
  • 1 deciliter slagroom
  • 200-300 gram verse zalmfilet, in kleine blokjes
Verwarm ± 4 eetlepels water en doe de saffraan hierin. Laat minimaal een uur weken. 
Was de groene asperges. Snijd de onderste, houtige 2-4 centimeter eraf en gooi die weg. Snijd de rest in stukjes van 2 centimeter, waarbij je de kopjes apart houdt. Breng een pan water aan de kook met wat zout en kook hierin de aspergestukjes (zonder kopjes) 2 minuten. Doe dan de kopjes erbij en kook nog 1 minuut. Schep met een schuimspaan uit de pan in een vergiet en spoel met koud water om het garingsproces te stoppen. Bewaar het water om de pasta in te koken. 
Verhit de boter in een klein pannetje en fruit de sjalot op laag vuur ± 10 minuten tot deze zacht en zoet is. Voeg de wijn toe, breng aan de kook en laat op hoog vuur 1-2 minuten doorkoken. Voeg de slagroom en de saffraan met weekwater toe. Breng aan de kook en breng op smaak met peper en zout. Doe de zalmblokjes in de saus, doe een deksel op het pannetje en zet het vuur uit. 
Kook de verse tagliatelle in 2-3 minuten gaar (of langer als de verpakking dat aangeeft wanneer je niet zelf verse pasta hebt gedraaid). Doe de asperges bij de pasta in het hete water en giet af. Op die manier warmen de asperges weer op.
Meng de saus met zalm door de pasta. Eet direct. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten