donderdag 18 augustus 2016

Brownies met karamel en zeezoutIk durf het bijna niet te zeggen maar met deze brownies heb ik bewezen dat dulce de leche toch een eind richting oneindig houdbaar komt. In het kader van de koelkastopruiming voor de vakantie vond ik dat ik eindelijk iets met de halfvolle pot dulce de leche moest maken. Jaren geleden maakte ik al wel eens brownies met karamel, toen geïnspireerd door dit recept, maar die heb ik nooit geblogd. Nu een brownie met karamel 2.0, want met zeezout. De salted caramel is meer van recenter datum.
De dulce de leche stond al heel lang in de koelkast. Manlief nam het jaren geleden mee uit Argentinië. Toen ik op het potje keek stond daar een houdbaarheidsdatum in 2008 op. Maar het zag er goed uit, rook niet raar, en ik proefde ook niets raars, dus ik heb het gewoon gebruikt. 

Ik begrijp heel goed dat jij geen overjarige potjes dulce de leche in jouw koelkast hebt staan. En waarschijnlijk ook geen potje met een houdbaarheidsdatum in de toekomst, want zo makkelijk is het niet te krijgen. Maak dan zachte karamel door een blikje gezoete gecondenseerde melk lang te koken zoals hier beschreven. 

Overigens is dit wel een brownie die je met een lepeltje of vorkje van een bordje moet eten. Hij is niet zo stevig dat je 'm in je hand kan vastpakken en er een hap afbijten. 

Brownies met karamel en zeezout


  • 150 gram pure chocolade
  • 110 gram boter
  • 2 eieren
  • 175 gram bruine basterdsuiker
  • 110 gram rijstmeel
  • 100 gram zachte karamel uit een pot/dulche de leche
  • paar snufjes zeezout, grote korrels
Doe de chocolade en de boter in een hittebestendige kom en hang boven een pan met een laagje bijna kokend water zodat de chocolade en de boter smelten. Schud of roer af en toe. 
Klop de eieren en de basterdsuiker door elkaar. Meng de gesmolten chocolade en boter erdoor. Roer het rijstmeel erdoor. 
Leg een vel bakpapier in een vorm (of ovenschaal) van ± 18 bij 24 centimeter. Giet hierop het beslag. Verdeel de karamel er in kleine dotjes overheen. Bestrooi met een paar zoutkorrels. Als je bij het eten toch nog een tikje meer zout wilt, kun je er altijd nog een paar meer over strooien. 
Bak de brownie op 180C in ± 30 minuten gaar. Hij blijft een tikje plakkerig. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten