Zonder de salade heb je voor deze hartige taart met zoete aardappel maar 5 ingrediënten nodig, en dan tel ik zelfs het zout mee. Een kort boodschappenlijstje dus. De salade met venkel vond ik er zelf wel erg lekker bij. Sowieso is de combinatie zoete aardappel en venkel een geslaagde, maar in dit gerecht voegt de venkel een frisse noot toe aan de best machtige zoete aardappeltaart.
Hartige taart van zoete aardappel met salade van venkel en olijven
- 6-7 plakjes bladerdeeg (of 1 rol)
- 800 gram zoete aardappel
- 2 theelepels rode currypoeder (Jonnie Boer)
- 1/2 theelepel zout
- 3 eieren
- 1 venkelknol
- 50 gram zwarte olijven
- 1 eetlepel pistacheolie
- 20 gram gehakte pistachenootjes
Leg een stuk bakpapier op de bodem van een quichevorm. Vet de zijkanten eventueel in.
Bekleed de vorm met bladerdeeg. Leg er een stuk bakpapier in en leg hierop een blindbakvulling en zet nog een half uur terug in de koelkast.
Schil de zoete aardappel en snijd ze in blokjes. Doe de blokjes in het mandje van een stoompan en stoom de zoete aardappel in ± 30 minuten goed gaar. Pureer de zoete aardappel met het rode currypoeder en zout en meng de eieren erdoor.
Bak terwijl de zoete aardappel gaar stoomt, de bladerdeegbodem 30 minuten voor in een voorverwarmde oven van 200C. Het is fijn als je de oven op onderwarmte kunt zetten omdat de kans op een knapperige bodem dan groter wordt.
Verwijder blindbakvulling en bakpapier en vul de bladerdeegbodem met de puree. Bak de hartige taart nog ± 30 minuten op 200C zodat de vulling gaar wordt.
Schaaf ondertussen de venkel op een mandoline heel dun. Snijd de olijven in plakjes. Meng de venkel met de pistacheolie, wat peper en zout en de plakjes olijf.
Schuif de zoete aardappeltaart op een schaal. Schep de venkelsalade erop en bestrooi met de pistachenootjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten