donderdag 19 juli 2018

Lasagne met champignons, rauwe ham en spinazie


Lasagne met spinazie of met champigons maakte en blogde ik ook al eerder. Spinazie en champignons gebruik ik wel vaker samen in lasagne. Maar ik kom tot de ontdekking dat ik daar nog nooit een recept van heb gepost. En het is zo lekker. Zeker in deze combinatie met rauwe ham. Bij het neerleggen van de plakjes ham is het wel handig om te bedenken hoe je de lasagne snijdt. Want ham doorsnijden gaat niet altijd even makkelijk en anders sleep je bij het ene stuk lasagne de ham van het andere stuk mee. Dus eventueel de ham al in stukken snijden voordat je deze in de lasagne stopt, is geen gek idee. 

Ik gebruik voor lasagne bijna altijd de combimagnetron. Dat werkt goed. De tijd is een beetje afhankelijk van hoe warm de saus/vulling is, maar uitgaande van een een warme saus die ik net gemaakt heb hanteer ik de volgende tijden: ik begin met een koude oven (voor heel veel dingen verwarm ik de oven niet voor) waar ik de schaal lasagne in zit. Dan gaat ie ± 7 minuten op ovengrill groot stand 3 + 360W tot de bovenkant een aardig korstje begint te krijgen en dan doe ik nog 13 minuten op 200C hetelucht en 360W. 


Lasagne met champignons, rauwe ham en spinazie

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 3-4 personen)
  • 1 ui, grof gesnipperd
  • 3 blaadjes salie
  • 5 deciliter melk
  • 45 gram boter
  • 45 gram bloem
  • 1 eetlepel koolzaadolie
  • 1 rode peper, fijngehakt (of een theelepel sambal)
  • 500 gram champignons, in plakjes
  • 2 deciliter crème fraîche
  • 3 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
  • 1/2 paddenstoelbouillonblokje
  • 500 gram diepvriesspinazie, ontdooid
  • wat nootmuskaat
  • peper, zout
  •        gram lasagnebladen
  • 100 gram rauwe ham
  • 150 gram geraspte kaas
Verwarm de melk met de ui en salie tot tegen de kook aan en laat dan ± 10 minuten zacht pruttelen. Vis de salie eruit en pureer de melk en ui. 
Laat de boter op laag vuur smelten (maar niet bruin worden) en roer de bloem erdoor. Laat 2-3 minuten garen en roer en dan scheut voor scheut de melk door. Roer de klontjes eruit. Als er op het laatst toch nog wat klontjes in zitten, kun je ook nog even de staafmixer erop zetten. Laat nog een paar minuten pruttelen en breng op smaak met peper. 
Verhit in een hapjespan de olie. Fruit hierin de rode peper een paar minuten. Zet het vuur hoog en doe de champignons in de pan. Schep af en toe om en bak tot ze hun vocht beginnen los te laten. Doe 1/3 van de bechamelsaus, de crème fraîche, peterselie en het bouillonblokje erbij.Roer alles goed door elkaar en breng aan de kook. Proef of je het pittig genoeg vindt.
Roer de spinazie door elkaar en breng op smaak met wat nootmuskaat, peper en een beetje zout. 
Pak een ovenschaal en verdeel de helft van spinazie over de bodem. Leg hierop een laag lasagnebladen. Verdeel hierover de helft van de champignonsaus. Leg hierop de helft van de ham. Bedek met lasagnebladen. Herhaal deze stappen. Dek af met de bechamelsaus en bestrooi met de kaas. Bak de lasagne in ± 30 minuten in een oven van 200C gaar. 
Serveer eventueel met wat rauwkost of wat sla.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten