donderdag 26 juli 2018

Kruidkoek met cranberries en appel


Na een paar jaar ontdekte ik de kruidkoek weer. Naast de variatie met abrikozen en gember, bakte ik er ook 1 met appel en cranberries. Verder gaat er ook anijs als smaakmaker in. 

Bij het doorlezen van mijn recept van de kruidkoek van een paar jaar geleden zag ik dat ik toen anijsblokjes heb gebruikt. Die bestaan niet meer. Je kunt nog wel zakjes met anijsmelkpoeder kopen. Of je maakt je eigen mengsel zoals ik doe. Als je de zakjes gebruikt, kun je iets minder suiker gebruiken en ik denk dat het minder sterk naar anijs smaakt, dus gebruik iets meer dan 1,5 theelepel.


Kruidkoek met cranberries en appel

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - voor 1 cakevorm)


  • 50 gram boter
  • 2,5 deciliter karnemelk
  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 2 theelepels kaneel
  • 1,5 theelepel gemalen anijszaad (of anijsmelkpoeder)
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 75 gram kristalsuiker
  • 75 gram gedroogde cranberries
  • 1/2 appeltjes, in kleine blokjes
Leg een stukje bakpapier op de bodem van de cakevorm en vet de zijkanten in. 
Smelt de boter in een pannetje en warm de karnemelk heel even mee tot handwarm.
Doe zelfrijzend bakmeel, zout, kaneel, anijs en suiker in een kom en meng door elkaar. Giet er het karnemelk-botermengsel bij en meng met de handmixer met deeghaken door elkaar. Controleer ook of het onderste in de kom goed gemengd is. Meng er op het laatst de appel en cranberries door. 
Doe het beslag voor de kruidkoek in de vorm en bak de kruidkoek in ± 60 minuten gaar op 170C. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten