maandag 9 juli 2018

Cakevierkantjes met frambozen en kokosmeringue


In het bakboek (Sweet) van Yotam Ottolenghi en Helen Goh staat een recept voor een Cake Louise met pruimen. Op foto's van andere Ottolenghi-adepten zag ik dat deze cake met enthousiasme gebakken werd. Omdat ik nog nooit gehoord ad van een Louise Cake, ging ik op zoek naar informatie. Een klein rondje google leerde mij dat het via de Britten in Nieuw-Zeeland terecht is gekomen, waar het toch wel als een traditioneel gebak wordt gezien. Er wordt daar meer gesproken over een bodem van shortbread, gemaakt van een kruimelig deeg. Wat mij dan verbaast is dat er wel ei door het deeg gaat. Shortbread is volgens mij gemaakt van boter-suiker-bloem in een vaste verhouding. Met ei wordt de bodem meer cake-achtig. Op de bodem komt een laag frambozenjam die weer wordt afgedekt met een laag meringue met kokos. 

Deze zoete vierkantjes zijn het lekkerst op de dag van het bakken. Als ze wat langer staan, zakt de meringue in en wordt het een beetje klef. 


Taartje met frambozen en kokosmeringue

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - vierkante vorm van 20 bij 20 centimeter)

  • 3 eieren
  • 125 gram zachte boter
  • 100 gram suiker
  • 2 eetlepels melk
  • 25 + 15 gram geraspte kokos
  • 125 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 250 gram frambozen
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • mespunt maizena
  • 1/2 theelepel azijn
Splits 2 eieren, waarbij je ervoor zorgt dat er geen eigeel bij het eiwit komt. Doe het eiwit in een brandschone kom en zet even apart.
Klop de boter met de suiker tot een romig mengsel. Klop er de 2 eidooiers en het hele ei door. Klop de melk erdoor. Meng er 25 gram kokos, bloem en bakpoeder door. 
Zet de oven aan op 180C.
Verdeel het beslag over de bodem van de vorm en strijk glad. Bak 15 minuten op 180C tot de bodem net gaar is. Maak ondertussen de meringue. 
Klop hiervoor de eiwitten (met schone kloppers) 2 minuten tot ze half stijf zijn. Klop er dan lepel voor lepel de basterdsuiker door tot je een mooi schuim krijgt. Klop er dan nog snel de maizena en de azijn door. 
Verdeel de frambozen over de cake. Verdeel het eiwitschuim over de frambozen en bestrooi met de 15 gram kokos. Bak nog 10 minuten tot de meringue (of eigenlijk de kokos) goudbruin kleurt. Gebruik eventueel een paar minuten de grill erbij. 
Laat afkoelen en snijd in 16 vierkantjes. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten