maandag 18 april 2011

Koolvis met tomaat

Afgelopen weekend waren we langs opa en oma (zie het welkom) geweest. Omdat oma vroeger vaak vis voor ons maakte, wou ik ook iets met vis koken. Dus in de supermarkt op zoek naar vis. Best lastig als je je vis meestal op de markt koopt. Van de verse vis werd ik niet heel blij, en de ik wou geen diepvriestilapia (meuk) of diepvrieszalm (vaak droog). Uiteindelijk heb ik - ik weet het, heel fantasieloos - diepvrieskoolvis gekocht. Manlief had ook zo zijn zijn reserves hierbij. Maar het resultaat was lekker.




Koolvis met tomaat

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4 personen)
  • 400 gram koolvisfilet (diepvries)
  • eventueel een scheut witte wijn
  • cayennepeper, zout
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 200 ml crème fraîche
  • 2 tomaten
  • 50 gram geraspte kaas
De koolvis hoeft van te voren niet te ontdooien.
Giet de scheut wijn (gebruik anders water) in een ovenschaal waar de vis in past. Doe de vis in de ovenschaal. Bestrooi met cayennepeper en zout.
Meng in een kommetje de mosterd en de tijm door de crème fraîche. Bestrijk de vis met dit mengsel. Snijd de tomaten in plakken en leg deze op de crème fraîche. Bestrooi met de geraspte kaas.
Laat de vis in een oven van 200C in ± 20 minuten gaar worden. Zet eventueel nog een paar minuten onder de grill om de kaas een korstje te laten krijgen. 

zondag 17 april 2011

Limoentaart

Mooie, groene, glimmende limoenen. Die gebruikte ik om deze taart te maken. Helaas is hij nu al weer op...


Limoentaart

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - quichevorm met doorsnee 22 cm)
  • 175 gram bloem
  • 100 gram boter, in kleine blokjes
  • 1 eetlepel basterdsuiker
  • ± 2 eetlepels ijskoud water
  • sap en rasp van limoenen (±1,25 dl)
  • 2 dl slagroom
  • 20 gram maizena
  • 3 eieren
  • 100 gram suiker
Maak het korstdeeg door de bloem, basterdsuiker en de blokjes boter in de kom van een keukenmachine te doen en dit te mengen totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg dan 1 eetlepel koud water  toe. Meng - zo kort mogelijk - totdat het deeg een bal vormt. Misschien moet er nog een klein beetje water bij. Laat het deeg 15 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg met een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak uit. Bekleed de vorm met het deeg. Prik met een vork wat gaatjes in de deegbodem. Zet de beklede vorm weer 15 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 C.  Bedek de  taartbodem met bakpapier en doe hier vervolgens een steunvulling (bijvoorbeeld overjarige gedroogde bonen - kun je hergebruiken met dit doel) in. Bak de taartbodem 15 minuten. Verwijder dan de steunvulling en bak nog 10 minuten. Haal uit de oven en laat even afkoelen. Verlaag de temperatuur tot 175C.  
Roer ondertussen de maizena tot een papje met een scheutje slagroom. Breng de rest aan de kook. Roer het maizenapapje door de kokende slagroom en laat 1 minuut pruttelen. Zet even apart.
Splits de eieren. Klop de eiwitten in een schone kom stijf.
Klop de eidooiers met de suiker tot een dik mengsel. Klop het limoensap erdoor. Klop dan de slagroompap erdoor. Spatel als laatste het eiwit erdoor. 
Verdeel de vulling over de voorgebakken bodem. Bak de taart in een oven van 175C 25-30 minuten.

vrijdag 15 april 2011

Ananastomaatchutney


Bij de dahl van gisteren aten we onder andere deze chutney. Een mooie tegenhanger. Zowel in de structuur als in smaak: knapperig versus zacht en fris versus warm-kruidig comfort. Is dat laatste een beetje een goede omschrijving van de dahl?


Ananastomaatchutney

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 2 schijven verse ananas, in miniblokjes
  • ± 12 kerstomaatjes, in kleine stukjes
  • 3 eetlepels gesnipperde rode ui
  • 1 gemberbolletje, fijngesnipperd
  • 1 theelepel gembersiroop
  • 1-2 eetlepels citroensap
Meng alles door elkaar en laat een half uurtje staan zodat de smaken op elkaar kunnen inwerken. 

donderdag 14 april 2011

Dahl met spinazie


Dahl komt uit India. In de basis is het een dikke soep/puree van linzen of (gele) spliterwten gaargekookt met een enkele specerij en aan het einde bestrooid met een mengsel van wat specerijen die gefruit zijn in wat olie. Maar een basis kun je natuurlijk uitbreiden. Deze dahl bevat behoorlijk wat specerijen, tomaat en spinazie. Wij aten er indiaas brood bij, een restje rijst, een raita en een verse chutney.

Ik wilde dit gerecht altijd al een keer maken, en geïnspireerd door de Delicious van maart (en het halve pak linzen dat al een tijdje in de kast stond ;.) )kwam het er eindelijk van.


Dahl met spinazie

(3 personen)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 theelepels verse gember, geraspt
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 rode peper, gehakt
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 theelepels gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel zwart mosterdzaad
  • 1 + 1 theelepel garam massala
  • 250 gram blonde linzen
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • 1 theelepel zout
  • 200 gram verse spinazie
Verhit in een soeppan de olie. Fruit hierin de ui een paar minuten. Doe dan gember, knoflook en peper erbij. Fruit 1 minuut mee. 
Doe dan komijn, kurkuma, koriander, mosterd en 1 theelepel garam massala erbij. Roer om en doe dan de linzen en 3/4 liter water erbij. Breng aan de kook en laat 3 kwartier koken tot de linzen gaar zijn. 
Snijd ondertussen de tomaten in stukjes. Laat die nog 5 minuten meepruttelen en voeg zout toe. Proef. Schep de spinazie erdoor en laat kort slinken. Laat de dahl eventueel op hoog vuur nog iets indikken als ze te soepig is. Bestrooi met de achtergehouden garam massala. 

woensdag 13 april 2011

Pompoenkokossoep


Dit gaat een blijvertje worden. Sowieso waren we al erg gelukkig door de ontdekking van de flespompoen maar met deze soep zijn we alleen maar blijer geworden. En de kleur is ook zo mooi. Maar ja, ik hou nu eenmaal van de kleur oranje.

Pompoenkokossoep
(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - ± 2 liter)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper, in stukjes
  • 1 flespompoen (800-1000 gram)
  • 2 groentebouillonblokjes
  • peper, zout
  • 400 ml kokosmelk
Verhit de olie in een grote soeppan en fruit ui, knoflook en peper even aan. Doe het deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat 5 minuten zacht zweten.
Schil ondertussen de flespompoen. Verwijder de pitten en draden en snijd in blokken. 
Doe de pompoen in de pan en voeg 1,25 liter kokend water en de bouillontabletten toe. Laat 25 minuten koken totdat de pompoen gaar en zacht is. Voeg dan de kokosmelk toe en breng aan de kook. Pureer - in gedeelten - in de blender of met een staafmixer. 
Proef of de soep zout en pittig genoeg is en breng eventueel verder op smaak. 

dinsdag 12 april 2011

Aubergine met saffraanyoghurtsaus

Zondag de eerste keer van het jaar weer buiten gegeten. Bij de labne van gisteren maakte ik couscous klaar, maakte ik knoflooksaus, sneed ik wat rauwkost, bakte ik brood en maakte ik deze aubergines. Het recept is gebaseerd op een recept uit mijn Ballymaloemap, maar is oorspronkelijk van Yotam Ottolenghi. Die is volgens mij helemaal in op het moment. Ik zag zijn nieuwste boek Plenty (wat op mijn leeswensenlijstje staat) in de Elle en in de Delicious voorbij komen.


foto-aubergine-ottolenghi


Aubergine met yoghurtsaffraansaus

  • 1 aubergine (±400 gram), in plakken van 1 cm
  • olijfolie
  • snuf saffraan (± 10-15 draadjes)
  • 100 gram griekse yoghurt
  • 1 eetlepel citroensap
  • zout, peper
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • ± 20 blaadjes munt
Verhit een grilpan tot gloeiend heet. Bestrijk met olijfolie en gril de aubergineplakken ongeveer 4 minuten aan elke kant. Als ze te bruin worden, zet het vuur dan laag, zodat ze wel garen maar niet verbranden. Laat afkoelen op een bord.
Week de saffraan in een 2 lepels heet water. Meng met de yoghurt, citroensap, zout en peper naar smaak. Bewaar zolang in de koelkast.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen op een bord. 
Leg de plakken aubergine op een mooie schaal. Schep op elke plak een dot saffraanyoghurt. Bestrooi met de munt en pijnboompitten. Serveer op kamertemperatuur. 

maandag 11 april 2011

Geitenlabne

Vorige week ging ik bij een andere supermarkt langs dan waar ik normaal mijn boodschappen doe - om actietreinkaartjes te halen - en dan vind ik het wel leuk om even rond te snuffelen wat voor andere dingen ze hebben. En toen viel mijn oog op geitenyoghurt. En ik wist ook al meteen wat ik er mee ging maken. Deze labne stond al lang om mijn kookverlanglijstje. Eigenlijk wou ik dit al maken tijdens mijn afsluitende kookexamen op Ballymaloe, maar toen is toch wat anders geworden.

Eigenlijk is labne gewoon hangop, maar dit klinkt een stuk exotischer.




Geitenlabne met peper en tijm


(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 1/2 liter geitenyoghurt
  • schoon stukje kaasdoek
  • zout
  • 1/2 rode peper, in hele kleine stukjes
  • blaadjes van een paar takjes tijm
  • scheut lekkere olijfolie
Leg het stuk kaasdoek in een zeef. Giet hierin de yoghurt en zet de zeef op een kom. Laat de yoghurt een nacht in de koelkast uitlekken. 
Schraap de volgende dag de dikke massa uit de doek en meng met wat zout. Laat klodders in een mooi schaaltje vallen en bestrooi met peper en tijm. Giet er een scheut olijfolie over. 

NB de tip in een ballymaloerecept was om het uitgelopen vocht (wei) aan de kippen of varkens te geven. Nu is dat voor de meeste mensen niet haalbaar, maar je kunt het ook opdrinken. Het smaakt friszuur, manlief doet het denken aan ayran, de turkse yoghurtdrank.